ГрадътИзпод тепетоНовини

Откриват 9-ия Национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов, заедно с директора на НГСЕИ – Пловдив, Николай Томов, ще дадат утре началото на Девети национален ученически конкурс по актьорско майсторство в Пловдив. Конкурсът е с продължителност два дни, откриването е на 24 март 2023г., петък, в 10.00 часа. Мястото е 3-то ателие на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства (НГСЕИ), ул. „Петко Д.Петков“ № 8.

В престижния Национален ученически конкурс по актьорско майсторство, който Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив организира за 9- ти път, участват талантливи ученици от цялата страна от средните училища по изкуствата и младежки театрални формации.
Те са от 8 до 11 клас, но ненавършили 18 г. до завършване на конкурса, и участват в надпревара за стипендии (1-во,2-ро,3-то място в три категории), които Министерство на културата отпуска при условията на Наредбата за закрила на деца с изявени дарби.

Тази година участие са заявили 47 ученици от НГСЕИ- гр. Пловдив, НУМСИ ,„Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас, НУМСИ „Христина Морфова” гр. Стара Загора, НУИ „Панайот Пипков“ – гр. Плевен. Те се състезават в направления: Драматичен театър, Куклен театър, Невербален театър/Пантомима. Учениците се представят с монолози, откъси от пиеси, куклени етюди и части от проза.
Авторитетно жури и тази година е натоварено с нелеката задача да извърши оценяването.

Председател е актьорът Владимир Зомбори от нашумелия телевизионен сериал „Вина“, който е и възпитаник на НГСЕИ –Пловдив, а членове са Анна-Валерия Гостанян и Стефания Георгиева. На конкурса ще присъства Ралица Базайтова от дирекция „Сценични изкуства и художествено образование“ в министерство на културата. Награждаването е в събота, когато Владимир Зомбори ще участва в неформална среща с учениците.

Владимир Зомбори

Владимир Зомбори е роден в град Пловдив. Освен актьор, той е и певец, занимава се и с дублаж. Възпитаник е на Национална гимназия за сценични и екранни изкуства – гр. Пловдив. През 2011 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. д-р Атанас Атанасов. От 2011 г. е в трупата на Малък градски театър „Зад канала“ в гр. София. Участвал е също и в други театри и техните репертоари, част от които са: „Театрална работилница „Сфумато“, Младежки театър „Николай Бинев“, Народен театър „Иван Вазов“ . Освен на сцената, играе в няколко филми и сериали – „Миграцията на паламуда“ „Воевода“ , „Дъвка за балончета“ „Следвай ме“, „Пътят на честта“, „Seen“, „Мен не ме мислете“, „В сърцето на машината“, „С река на сърцето“, „Вина“ и драмата „Игра на доверие“.

Анна Валерия Гостенян е родом от Варна. Завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорство за куклен театър“ с преподавател проф. Доря Рускова през 2015 г. Работила е на сцените на Куклените театри като режисьор и актриса в Сливен, Ямбол, а също и на столични театрални сцени. От 2022 г. е част от трупата на Държавен куклен театър – Стара Загора. През 2022 година Анна Валерия Гостенян печели награда ИКАР за КУКЛЕН СПЕКТАКЪЛ с представлението „Пипи дългото чорапче“ по Астрид Линдгрен към ДКТ „Георги Митев-Жоро“ – гр. Ямбол.

Стефания Георгиева е от София. Завършва бакалавър със специалност „Актьорство за куклен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ гр.София. През 2020 година завършва магистър в специалност „Съвременни танцови техники“ в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ Пловдив. Стефания Георгиева е създател и артистичен директор на АТОМ ТЕАТЪР, София и международната танцова платформа „ATOM Choreographic Series#“. Водещ на танцови класове и работилници „Колективно тяло” – България, Гърция, Германия и Великобритания. Щатен хореограф в Драматично-куклен театър „Васил Друмев“, Шумен. Носител на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура в категория „Театър“ – 2019г.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина