ГрадътНовини

Обвиниха мъж и жена за измама при теглене на банкови кредити онлайн

Районна прокуратура–Пловдив привлече като обвиняеми Й.П., на 32 г., и 22-годишната Р.К. за това, че в периода от месец май 2022 г. до месец август 2022 г. в гр. Пловдив са възбудили и поддържали заблуждение у мъж и жена от гр. Пловдив, като са внесли компютърни данни и с това са причинили на двамата пострадали вреда в размер на общо 77 600 лева.

По делото е установено, че Й.П. и Р.К., които живеели на съпружески начала, имали приятелски отношения със семейство от гр. Пловдив. Те се снабдили с данните от личните им карти като ги преснимали с мобилните телефони под предлог, че ще изработят фотоколажи за спомен.

С личните данни от документите за самоличност на пострадалите двамата обвиняеми кандидатствали онлайн за получаване на потребителски банкови кредити. Те предварително направили електронни пощи с имената на техните семейни приятели и им открили онлайн нови банкови сметки. При разговори с банковите служители Й.П. и Р.К. се представяли със самоличността на двамата пострадали. Така по новооткритите банкови сметки били преведени парите от отпуснати общо седем кредита, а след това двамата обвиняеми ги прехвърлили в собствените си сметки.

В горепосочения период Й.П. получил от три отпуснати кредита по 20 000 лв. или общо 60 000 лв., които изтеглил от името на пострадалия мъж, а Р.К. сумата от 17 600 лв. от четири заема, които изтеглила от името на пострадалата жена. Парите не са възстановени. Те били похарчени за онлайн залози.

Бил е подаден сигнал в полицията след като пострадалата жена получила обаждане по телефона от една от банките, че не си обслужва кредита.

Й.К. и Р.П. са били задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор от Районна прокуратура–Пловдив. На 10 октомври 2022 г. е било внесено искане в Районен съд–Пловдив за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо тях. Съдът е задържал Й.П., а на Р. К. е определена мярка за неотклонение „домашен арест“, тъй като същата понастоящем е в майчинство и се грижи за малолетно дете. Определението може да се обжалва и протестира пред Окръжен съд–Пловдив.

В рамките на разследването е установено и трето лице, на името на което са изтеглени още два кредита по 5 000 лева или общо 10 000 лева.

Към настоящия момент са разпитани свидетели, проведена е кореспонденция с девет банкови институции, както и с БНБ, иззети са веществени доказателства и др.

Действията по разследването по случая продължават.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина