ГрадътИзбориКултураНовини

Мария Капон: Диференцираната ставка за книгите трябва да е постоянно действаща

Трябва да бъде запазена диференцираната ставка на ДДС за книгите, заяви на преди финала на „Алея на книгата”, част от фестивала „Пловдив чете” кандидатът за народен представител от „Изправи се! Мутри вън!” Мария Капон. Втората в листата на коалицията се срещна  Деси Алексиева, председател на УС на асоциация „Българска книга” и застана зад исканията на организацията за по-адекватна държавна политика по отношение на българската книга.

„ Единственото адекватно решение на държавата спрямо българската книга в последните години бе намаляването на ДДС заради Ковид. Аз от 2005г. предлагам и настоявам диференцираната ставка да бъдем 7 процента, вече е 9 процента. Сега имаме  диференцирана ставка, тя работи и ние от „Изправи се! Мутри вън!” сме поели ангажимент, а и аз персонално го поемам, да защитим тази ставка, въпреки че тя е до края на годината, така че да бъде постоянно действаща и да не е антикризисна мярка, защото тя е изключително важна за книгоиздателите и най-вече за читателите”, заяви Мария Капон.

„ Намалената ставка ДДС дава възможност за устойчивост- за по-добри авторски хонорари, за по-дългосрочно планиране и запазване на цените на книгите. И в крайна сметка ниската ставка ДДС прави така, че да има повече четящи хора, защото могат да се издадат повече книги”, обясни Деси Алексиева, председател на УС на асоциация „Българска книга”. Тя държи

Двете подчертават, че е крайно време е световните стандарти за равен достъп до книгите да бъдат спазени. Министерството на културата предоставя в последните 6 години само 2 милиона за книги.

Подробности вижте и чуйте във видеото:

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина