Маймуни и кози инспектират строителството на зоопарка

Градът

Фламинго, жерави, рис, камили и патагонска мара сред бъдещите обитатели на новата градина

Направиха първа копка на комплекса днес, откриват го след 180 дни

Маймуните и козите, които в момента обитават старите клетки в пловдивския зоопарк, ще инспектират строителството на новия комплекс, стартирало тази сутрин. Единствените жители на градината в момента няма да бъдат местени по време на дейностите по изграждането на модерния парк, които ще продължат 180 дни. Козите остават заради опасността от син език, която ги дебне извън убежището им, а маймуните очевидно нямат проблем с багерите и работниците, като вече се закачат с тях и се опитват да откраднат ръчните им часовници. Животните няма да бъдат притеснявани, няма да нарушаваме спокойствието и начина им на живот, обясниха от екипа на зоокомплекса. Който с 4,5 милиона лева трябва да се стане най-модерният в България догодина.

Зоопаркът е затворен от 2008-ма, а това, което се случва днес тук е историческо. Тъй като ще имаме първата в България зооградина по всички изисквания на ЕС. Настоящите 9 декара, с които разполага паркът, ще бъдат разширени на 40 декара, в която ще има 22 хабитата с условия, много близки до естествените в природата, обясни кметът Иван Тотев преди да направи първата копка с изпълнителя- Вакрил Запрянов, собственик на строителна фирма Запрянови. От днес екипите на дружеството започва премахването на старите постройки и клетки.

Градоначалникът подчерта, че бъдещият зоопарк ще е една от туристическите забележителности на Пловдив, която ще бъде посещавана от хора от цяла България.  Средствата за инвестицията той се надява да дойдат от републиканския бюджет, за което администрацията е кандидатствала, но ако това не се случи средствата са предвидени и в местния. Изграждането на аквариум засега остава като втори етап от реализирането на проекта. Стъпки в тази посока се очаква да бъдат направени през 2016-та, като стойността му е между 2 и 2,5 милиона лева.

През септември 2015-та в новия зоопарк на града се очаква да заживеят фламинго, жерави, камерунски кози, рис, муфлони, камили, патагонска мара и др. Всеки хапитат ще разполага  с водна площ и голям собствен дом. Вълците ще се ширят на площ от 900 кв.м., а мечките ще живеят на 3 хиляди квадратни метра, при ужасяващите 80 квадрата, които населяваха доскоро. Старите мечки на парка Наско и Габриела вече са излезли в пенсия и няма да бъдат връщани в Пловдив. Тук ще дойдат мечки от Белица. Вълците пък ще се ширят на площ от 900 квадратни метра. Контактът с животните ще е много близък и вълнуващ. Предвидено е изграждане на стъклени коридори в клетката на мечките например, както и приключенски тунел.

Шампанското, което кметът Тотев разби в багера, бе донесено от депутата Стефан Дедев, който се ангажира със задачата да лобира за отпускане на средства от държавния бюджет за изграждането на зоопарка.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.