Кметът: Общината влезе с бутонките в културата на Пловдив

Градът

Беше рисковано, но в крайна сметка реформите в сектора дадоха резултат, това е правилният път, коментира градоначалника

Реализираме проекти с всеки от другите градове, кандидатствали за културна столица

Общината влезе с бутонките в културата на Пловдив в последните две години. Започнахме реформа, разбъркахме спокойния живот в сектора от 80-те години. Това доведе до много въпросителни, критики, обществено напрежение, но в крайна сметка се оказа, че сме избрали правилния път. Реформата в един традиционен сектор крие много рискове, там бяха и нашите притеснения. Всички стъпки, които предприехме, се оказаха правилни. Резултатът е това „Пловдив”, което чухме в петък, с което градът ни бе обявен за Културна столица на Европа през 2019г. Такъв бе коментарът на кмета Иван Тотев по повод триумфа в София в края на миналата седмица. След дни на много емоции градоначалникът коментира именно напрежението, което висеше във въздуха в културния сектор в последните няколко месеца.

Все още е трудно да се даде оценка какво точно значи тази титла. Истината обаче е, че тя е нещо много голямо. Тя ще остане в историята на Пловдив. Ние сме първата българска културна столица, а това е нещо, което надскача мандати и администрации. Вече сме на картата на Европа по най-добрия начин. Заедно сме с едни от стълбовете на европейската култура, като Атина, Марсилия, Лисабон. Печели не само имиджа на Пловдив- това, което се случи не може да бъде описано със средствата на рекламата например. Ще моделираме града по един нов начин. През 2020г. Пловдив ще бъде друг, допълни кметът.

Той не скри, че енергията, която е видял под тепетата след обявяването на града ни като културна столица, е заразителна и трябва да бъде въвлечена в работата, която предстои до 2019-та. Той благодари на колегиалното отношение на кметовете на другите градове, участващи в надпреварата. Като даде сигнал, че предстоят реализирането на съвместни проекти с тях. Честито на всички пловдивчани, а нека сега запретнем ръкави, обяви начало на същинската работа по реализирането на концепцията градоначалникът.

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Кметът: Общината влезе с бутонките в културата на Пловдив

  1. Даааа, направо с бутонките….благодарение на Тотев вече нямаме филхармония! Голям срам при наличието на този оркестър! Пфууу..културна столица без филхармония и нито една концертна зала!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.