АктуалноГрадътИзпод тепетоНовини

Късноантична сграда „Ирини“ в подлез „Археологически“ отново отваря

В специалната 2024-та година, когато Общински институт „Старинен Пловдив“ отбелязва 55 години от създаването си, пловдивчани могат да отпразнуват заедно 18 април – Международния ден за опазване на паметниците на културата.

На 18 април ще се състои официалното откриване на Късноантична сграда „Ирини“ и отбелязването на третата годишнина на Посетителския център на Епископската базилика на Филипопол.

Програма | 18 април 2024 г.

16.00 – 17.30 ч. | Среща-разговор в Епископската базилика на Филипопол

Добре дошли сте да се срещнете с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол.

Те ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация „Америка за България“, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.

Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.

18.00 ч. – 18.30 | Официално откриване на Късноантична сграда „Ирини“ – част от сериен обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 г. заедно с Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика на Филипопол.

Входът е свободен!

Късноантична сграда „Ирини“ от Филипопол

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда „Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез „Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. „Георги Димитров“ (днес „Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда „Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.

Късноантична сграда „Ирини“ (бул. „Цар Борис III Обединител“ 89, подлез „Археологически“) ще посреща посетители от 19 април 2024 г.

Работно време: всеки ден от 9.00 до 18.00 ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина