ГрадътИзпод тепетоНовини

Какви сметки плащат пловдивчани в салоните за красота

Декемврийските празници и първият учебен ден са най-натоварени за фризьорските и козметични салони у нас

Гел лак, подстригване и прическа, кола маска са Топ 3 на най-търсените услуги, показва статистиката на българската платформа за онлайн бюти резервации studio24, която има регистрирани 115 хил. потребители.

33 лева е средната сметка при коафьора в Пловдив – с 3 лева по-малко от средното в големите български градове.

Втората половина на декември очаквано е големият пик в работата на фризьорските и козметични салони у нас. Най-силните дни в годината са трите преди Коледа и трите преди Нова година, като до тях се нарежда и 14 септември, когато хората се подготвят за първия учебен ден. Освен декември, месеците с най-много резервации за разкрасителни процедури у нас са юли и август.

Статистиката на studio24 сочи, че през последните 12 месеца най-много часове са запазени онлайн за маникюр и педикюр с гел лак. На второ място по интерес се нареждат подстригването и прическите, а третата позиция е за кола маска за жени. В Топ 5 на най-търсените услуги през платформата попадат и оформянето на вежди и поставянето на мигли.

По данни от проучването клиентите в Пловдив оставят средно по 33 лева на посещение при фризьор (при средно 36 лева за страната). Средната сметка за грижа за ноктите е 35 лева. За епилация пловдивчани плащат 35 лева на посещение или със 17% по-малко от средното за другите големи градове. За процедури за лице цената е 39 лева (при 45 лева за страната), а за тяло – 35 лева, което е над два пъти по-малко от в София. Това показва статистиката от ползваните услуги в общо 185 пловдивски салона, достъпни чрез платформата.

Общо 15 млн. лева са инвестирали в красотата си потребителите през последните 12 месеца – от ноември 2021 до ноември 2022 година включително.

“През последната година имаме увеличение на регистрираните потребители на платформата с близо 90%, като онлайн резервациите през нея на практика са се удвоили – от 21 хил. през ноември 2021 година този ноември вече са 42 хил. Общата им стойност се е увеличила над два пъти. С това ние затвърждаваме позицията си на абсолютен лидер в онлайн резервациите за фризьорски и козметични салони в България.”, обяснява Петър Димитров, основател и управител на studio24. “Тази категорична възходяща тенденция, както и цялостното развитие на пазара на онлайн услуги и онлайн търговията, ни дават основание да смятаме, че все повече потребители у нас ще използват тази удобна, бърза и лесна възможност, за да имат достъп до бюти услуги близо до тях.”, прогнозира той.

Проучване за потребителските нагласи показва, че едно от основните предимства и удобства при онлайн резервации от този тип, е че те могат да бъдат направени по всяко време на денонощието при режим 24/7. Много често те се използват и при “спешни случаи” като счупен нокът или неочаквано събитие, когато в салона, който посещават обичайно няма свободни часове или не реагират достатъчно бързо на заявката. Особено популярно решение е точно в пиковите моменти на натоварване в годината. Платформата помага и когато потребителите правят проучване за нови възможности, имат нужда да сменят доставчика на услуга или просто се намират в друг град или район, който не познават добре. Салоните получават рейтинг и отзиви от клиентите, което също може да бъде полезна информация.

Една трета от регистрираните в платормата клиенти са направили 5 или повече резервации, а около 7% вече имат над 21. Към момента съотношението на потребителите е 9 към 1 в полза на жените. Резервациите на силния пол обаче също растат, като сред най-търсените услуги са мъжкото подстригване, кола маска за мъже и лазерна епилация, както и оформянето на бради. Достъпни през платформата са салони в 11 български града, като най-много – около половината от тях, са в столицата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина