„Гражданско събрание” решава дали да бъде проведен паралелен референдум по „забранените” въпроси

Градът

Дали да бъде проведен онлайн референдум по въпросите за мажоритарния избор и задължителното гласуване. Това ще решава „Гражданско събрание” на свое заседание, което ще се проведе на 13.09.2015 г. (неделя) от 13.00 ч. за Пловдив в офиса на Център „Образование за демокрация”, ул. „Константин Фотинов” 15.
През юли 2015 г. парламентът отхвърли два от трите важни въпроса за Националния референдум 2015 и така лиши гражданите от възможността да изразят мнението си по темите, които трябва да зависят именно от тях – избирателите, а не от политиците. В отговор на това 240 активни граждани и граждански организации сформират „гражданско събрание” с единствена точка от дневния ред:

Да се проведе национален онлайн референдум по следните въпроси:
1. Подкрепяте ли част от народните представители да се избират мажоритарно?
2. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и националните референдуми?

В заседанието ще участват 240 „граждански представители” от 9 български града, които чрез видеоконферентна връзка ще дадат своя глас „за”, „против” или „въздържал се”. Ако предложението бъде прието, от този час нататък ще бъде отворена за гласуване специално създадена за целта онлайн платформа, на която гражданите ще могат да се запознаят с аргументите „за” и „против” по двата „забранени” въпроса и да гласуват с „да” или „не”.
Кампанията „Забраненият референдум” се организира от Форум Гражданско Участие в широка коалиция от партньори и съмишленици от цялата страна. Повече информация за инициативата ще бъде оповестена със старта на онлайн платформата „Забраненият референдум”.
 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.