ГрадътКултураНовини

ФТА „Дилянка“ празнува 30-годишен юбилей на Античния театър

Тази вечер Фолклорен танцов ансамбъ  „Дилянка“ празнува своя юбилей на сцената на Античния театър

В третия ден от програмата на 26-тия Международен фолклорен фестивал Пловдив 2022, пловдивчани, гости на града и всички любители на българския фолклор ще се насладят на един специален концерт-спектакъл по повод честването на 30-годишния юбилей на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“ Пловдив с главен художествен ръководител – Мария Кьосева.

Тази вечер, 27 юли, на сцената на Античния театър от 20 часа ще видим спектакъла „Със стъпките на миналото към магията на бъдещето“, който се финансира от община Пловдив, като специално събитие от програмата на фестивала.

„Този важен юбилей е повод да изкажа своята дълбока благодарност не само заради мисията ви да съхранявате и популяризирате българското фолклорно богатство, културата и самочувствието на българи, но и защото обичта и подхода, търпението и отношението към нашите пловдивски деца са достойна за уважение и възхищение! Продължавайте със същия ентусиазъм и упоритост да изпълнявате тази толкова важна задача!“, написа в поздравителния си адрес до Мария Кьосева, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов.

В ансамбъл „Дилянка“ в момента танцуват над 100 момичета и момчета, разделени в три групи – подготвителна школа, средна група и младежка формация. В репертоара на формацията са включени танци от всички етнографски области на България. Колоритните костюми и динамика на танците завладяват публиката не само у нас, но и в чужбина.

Вече 30 години, ансамбълът е сред най-активните участници в културния живот на Пловдив. Фолклорният състав „Дилянка“ многократно е бил лауреат на награди, купи, отличия, грамоти от наши и международни фолклорни фестивали. Успешните гастроли на танцьорите включват турнета в Чехия, Полша, Гърция, Белгия, Франция, Италия, Кипър, Дания и много други, от които по традиция „Дилянките“ и „дилянковците“ се завръщат с фестивални отличия.

Припомняме, че до петък – 29-ти юли, всяка вечер от 17.30 часа ще се има дефилетата на съставите по маршрут от „Дом Левски”, през Главната улица до сцената на пл. „Стефан Стамболов”, където от 18.00 ч. ще се изнасят кратки концерти. Официалните вечерни представяния на сцената на Античния театър са с начало от 20:00 ч.

ВХОД СВОБОДЕН!

 

27 юли, сряда

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Аржентина и Грузия и ФТА Дилянка

20.00ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Аржентина и Грузия

Концерт -спектакъл на ФТА Дилянка „Със стъпките на миналото към магията на бъдещето“ по повод 30 години от създаването на ансамбъла

*Концерт на колективите от Румъния и Бразилия в град Пещера

 

28 юли, четвъртък

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи Аржентина, Бразилия, Турция, Румъния и Грузия

20.00ч. Концерт на Античен театър с участието на колективи от Аржентина, Бразилия, Турция,

Румъния и Грузия

 

29 юли, петък

10.30ч. Официална среща на представители от колективите от чужбина с Кмета на Пловдив Здравко Димитров и размяна на подаръци в залата на община Пловдив, (пл. „Стефан Стамболов“ 1)

18.00ч. Концерт на открита сцена на пл. „Стефан Стамболов” с участието на колективи от Бразилия, Турция, Грузия, ФА Тракия и ФТА Дилянка

20.00ч. Тържествено закриване на XXVI Международен фолклорен фестивал на Античен театър с участието на колективи от Бразилия, Турция, Грузия, ФА Тракия и ФТА Дилянка

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина