Етнографският музей разказва Истории от порцелан

Градът Култура Новини

От 10 април 2021 г. в Регионален етнографски музей – Пловдив е експонирана уникална колекция от сувенирни порцеланови чинии. Те са събирани години наред от Атанас Атанасов – българин, който работи и живее в Люксембург и иска да ни каже, че красотата няма граници и може да сближава различните култури.

Колекцията съдържа над 300 рисувани експоната, свързани с културното наследство и природните богатства на Люксембург. Изложбата е разделена на различни теми, които са част от историята и традициите на херцогството: архитектура; региони, градове и общини; институции, важни годишнини и международни събития; светци покровители на занаяти и графства. В тези раздели има мини-колекции и подтеми, за да може да се онагледи историческият разказ.

Богатото архитектурно наследство е представено в сувенирните чинии с множество изображения на замъци, превърнали се в своеобразна емблема на Люксембург.

Ако искате да видите порцелановия исторически разказ посетете изложбената зала на РЕМ – Пловдив от 10 април до 15 юни 2021 г. Още за него може да прочетете в Капана.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.