Добрата новина: Спасяват Деметра, връщат оригинала в парка

Градът

До два месеца реставраторите трябва да приключат с връщането на блясъка на шедьовъра

Имаме добра градска новина днес. Деметра ще бъде спасена и ще бъде върната в оригинал в Цар-Симеоновата градина. При това заедно с всички липсващи елементи, които ще бъдат изградени допълнително. В оригинал съществуват само водните духчета, открити от арх. Петко Прокопиев в базата на Паркове и градини. Те ще бъдат върнати в тялото на фонтана. Това стана ясно след първоначалните работи на реставраторите върху шедьовъра на италианския скулптор Арнолдо Дзюки. 122-годишната творба не е чак толкова увредена и ще може да бъде върната на открито, в естествена среда, са решили специалистите от Реставрация. Не само това- ще функционира отново като фонтан. Те възстановяват Деметра в пловдивското си ателие и смятат, че до 2 месеца ще приключат с мисията си. След демонтажа държавната фирма реши, че може да запази фонтана в автентичния му вид, не скри задоволството си кметът Иван Тотев.

 

Споделете ни във:

4 thoughts on “Добрата новина: Спасяват Деметра, връщат оригинала в парка

  1. Може би сега ще се извините г-н Дернев, за квалификациите
    „убийство“, „некадърност“ и разни други…Някой път наистина доста прекалявате!!!Винаги е по-добре,да провериш,да разговаряш ,ама къде ще бъде тогава сензацията?

  2. За да се избегнат всякакви химични отлагания върху скулптурата е нужна специална инсталация към фонтана. За това се говори доста в предварителните огледи.

  3. оооо,толкова се радвам,толкова ми липсваше,толкова е красив този фонтан…! Браво!С нетърпение чакам да го видя!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.