ГрадътКултураНовини

„Дни на японската култура в България“ в Тракарт

Кимоното – традиция и бъдеще

Събитията на 2 и 3 септември 2022 са част от 33-то издание на „Дни на японската култура в България“, организирано с помощта на Посолството на Япония в България

Отново Културен център „Тракарт“ ще бъде домакин на срещата с естетиката на японската култура и изкуство благодарение на г-ж Снежана Накатани.

За Страната на изгряващото слънце можем да говорим надълго и нашироко. Колкото позната, толкова и непозната! Но държава, в която преди всичко се извисява култът към красотата и естетиката, споменавайки само една единствена дума – кимоно. Кимоното е есенция и емблема на Япония, и днес то има статус на символ, а от 20-те години на ХХ в модата периодично влагат изобретателност и креативност и ползват десена и кройката му. Приемаме го като церемониална дреха, но всъщност през по-голямата част от историята то е било традиционната дреха за всички в Страната на изгряващото слънце.

След огромния интерес на аудиторията към изложбата на кимона и обита, представена по време на 32-те Дни на японската култура в България през 2021 г., възниква идеята този път изящното японско изкуство на кимоната, визитка на японското по света, да бъде представено заедно със съвременна японска музика и балет. Целта е да се направи препратка към бъдещето развитие на кимоната като се възпее тяхната красота.

Днес хората могат да носят кимоно в свободен, традиционен или класически стил. Все повече дизайнери се интересуват от кимоното и това помага да се върне там, където му е мястото – по улиците, а не в музея или на пиедестала.

Японската музика води началото си от дълбока древност, чиито народни корени и ранно влияние от азиатския континент имат стара историята. Японската музика включва в себе си музикалните традиции на Окинава и автономните музикални достижения на народа Айну на остров Хоккайдо.

Основната идея на събитието е да представи автентичното японско изкуство и бъдещето му развитие в унисон с музика и балет, както и да запознае българските дами и ценители на японската култура с традиционното японско облекло.

2 септември 2022 /петък/ – от 17.00 ч.
3 септември 2022 /събота/ – от 11.00 ч.
Културен център „Тракарт“, Подлез „Археологически“

Входът е свободен!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина