Депутатът от германския Бундестаг Николас Льобел посети Пловдив

Градът

Регионалното сътрудничество и възможностите за обмяна на добри практики в различни сфери обсъдиха на среща днес в Пловдив депутатът от германския Бундестаг Николас Льобел, Юнас Уакас – представител на ХДС към ЕНП, председателят на Парламентарната комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, кметът на града Иван Тотев, заместник-кметът Розалин Петков.

„В качеството ми на член на Комисията по външна политика отговарям за контактите с България и Западните Балкани. За мен е много вълнуващо да посетя Пловдив, който ще бъде Европейска столица на културата през следващата година“, заяви Николас Льобел. Той сподели, че първото му впечатление от града е трансформацията чрез инфраструктурните обекти, които се реализират. „Да бъдеш културна столица на Европа е свързано не само със събитийния и културен календар. Това е възможност за промяна и за инфраструктурни постижения“, подчерта гостът. Той сподели, че в неговия роден град Манхайм има десет центъра за създаване на креативни индустрии, които работят много успешно. Обсъдена бе възможността за бъдещи контакти за обмяна на опит в тази сфера.

„Събитието, което ще даде официалния старт на домакинството на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-та година, ще е на 12-ти януари. Прогнозите са около 50 хиляди гости да посетят откриващия уикенд. Подготвили сме богата програма“, сподели кметът Иван Тотев.

Пловдив е един от най-бързо развиващите се градове, с огромна концентрация на чужди инвестиции. Безработицата в града е 3 процента, а на регионално ниво – 5 на сто. Стана ясно още, че в региона най-голям е делът на немските инвестиции.

По време на разговорите бяха обсъдени проекти в сферата на образованието, възможностите за дуално обучение, привличането на нови индустрии, развитието на IT сектора в Пловдив и други теми от взаимен интерес.

В програмата на гостите е включено запознаване със забележителностите на града, сред които Античния театър, Римския стадион, къща Клианти, първият квартал за творчески индустрии „Капана“ и др.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.