6192 кандидат-студенти се включиха в редовната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски”

Градът Изпод тепето Новини

Най-желани специалности тази година са „Право”, „Предучилищна и начална училищна педагогика” и „Национална сигурност”

Общо 6192 кандидат-студенти се включиха в редовната кампания за прием в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” за новата академична 2020/2021 година. Крайният срок за подаване на документи бе 1 юли, а до 2 юли включително се приемаха документи само за кандидатстване с оценки от ДЗИ. Данните съобщи зам.-ректорът по учебна дейност доц. д-р Мария Стоянова. Тя уточни, че миналата година документи са подали 6000 души, което превръща настоящия резултат в своебразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната.

От записалите се тази година 3406 кандидатстват само с оценка от ДЗИ, а останалите 2786 човека се включиха в изпитната сесия от 28 юни до 2 юли включително. Класирането ще се извърши на два етапа: първо класиране, което ще бъде обявено на 7 юли, и второ – на 21 юли.

В Топ 3 на най-предпочитаните от кандидат-студентите специалности тази година попадат „Право”  – 746 първи желания, следвана от „Предучилищна и начална училищна педагогика” – 677 първи желания и „Национална сигурност” с 408 първи желания.

Най-висока конкуренция се очертава в „Национална сигурност” редовна форма на обучение – 226 първи желания при обявен прием от 20 места, „Право” в задочна платена форма  – 224 първи желания при 20 обявени места, и „Психология” в задочна форма – 143 първи желания при обявени 15 места. При тези специалности за едно място, по първо желание, се борят средно 10 – 11 души. По общ брой на заявени желания на първо място е „Маркетинг”, редовно обучение, с 1190 включвания в списъците с желания на кандидат-студентите, следвана от „Бизнес мениджмънт”, редовно обучение – отбелязана от 1096 кандидати, и „Право” в редовна форма, пожелана от 946 души.

Традиционно на голям интерес от кандидат-студентите се радват и специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика” в задочна и редовна форма, редовните форми на „Софтуерно инженерство” и „Софтуерни технологии и дизайн”,  и „Физическо възпитание”.

Кандидатът с най-много желания тази година е жена, отбелязала 36 специалности, първите от които са за Факултета по математика и информатика.

Най-младият кандидат в кампанията на ПУ „Паисий Хилендарски” е младеж на 17 години, който е кандидатствал за прием в специалността „Английска филология”. Най-възрастният кандидат е жена 58 години, кандидатствала за обучение срещу заплащане в специалност „Право” – задочна форма.

Споделете ни във:

1 коментар за “6192 кандидат-студенти се включиха в редовната кампания на ПУ „Паисий Хилендарски”

 1. К’ви “кандидат-студенти”, к’ви 5 пет лева?
  Заспал Муйко В Сламата, та и ПУто дето Камата му е “Хонорис Кауза” . . .
  Най- елитните световни Магнаури наесен няма да имат занятия очи-в-очи поради Заразата (ако не сте чували, академици на БАНда!)
  Поради което Щатите отказват СТУДЕНТСКИ ВИЗИ.
  Не само нови, но и вече оздадени се АНУЛИРАТ, нямало нужда да се пречкат разни пампайци. А хората от години са там, учат, пишат дисертации . . .

  Университетите . . . ФАЛИРАТ (както и всички други!)

  Нищо де, ПУто си има “редовна кампания” кис-кис (те тия са полуграмотни, май: еврейският език бил …ИВРИТ, ха! Не Йидиш, не Ладино, не Хибро, не ашкенази или сефарад! Все едно вместо български да преподават черковнославянски!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.