112-та годишнина от обявяването на Независимостта

Градът Новини

В Пловдив започва честването на 112-та годишнината от обявяването на Независимостта на България с  тържествена церемония в 11.30 часа на площад „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар).

Ще участват: Духов оркестър – Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ще произнесе ас. д-р Самуил Шивачев – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ и ГХГ „Св. Св .Кирил и Методий“ Пловдив, водещ ще е Ивайло Христов – актьор в Драматичен театър Пловдив.

В Програмата за празника на Независимостта 22 септември 2020 година в Пловдив са включени още:

10.00 ч. – Молебен в храм “Св. Неделя”, организиран от Сдружение “Център Петко Каравелов”

10.30 ч. – Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов на едноименния площад в подножието на Стария град (до храм “Св. Неделя”), организирано от Сдружение “Център Петко Каравелов”.

За празника кметът на Община Пловдив Здравко Димитров се обърна към пловдивчани с поздравителен адрес:

Днес честваме 112-годишнината от Независимостта на България!

На този паметен ден през 1908 г. българският народ доказва своята непреклонност и стремеж към единство и просперитет. Обявяването на Независимостта е едно точно толкова дръзко дело, колкото е и Съединението на България. Два силни политически акта, с които нашият народ си възвръща националното достойнство, а родината ни е поставена наравно с останалите европейски държави.

Днес отдаваме почит на тогавашните български лидери и прекланяме глава пред смелостта на един свободолюбив народ, достойно извървял пътя към Независимостта на България.

Напомняме, че във връзка с днешния официален празник паркирането е безплатно в Синя зона, а градският транспорт се движи с празнично разписание.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.