ГрадътНовини

Над 750 деца се ообучават по системата Монтесори в Пловдив

Стефан Стоянов представи успешните резултати от въвеждането на метода Монтесори в Пловдив

Какви са успешните начини за въвеждане на Монтесори педагогиката и облачните технологии в детските градини и училищата на Пловдив представи заместник-кметът Стефан Стоянов по време на конференция на тема: „Творчески методи и Монтесори в българското образование – примери от практиката“.

Пловдив е първият град в страната, който въведе обучение по метода на Мария Монтесори в общинските детски градини. От началото на учебната година стартира и първата яслена група, а от миналата година училище „Св. Св. Кирил и Методий“ беше първото, което даде начало на своя пилотен „Монтесори“ проект в класната стая с една паралелка първокласници. Основно училище „Антим I” последва този пример и също вече може да се похвали със свой „Монтесори“ клас от началото на тази учебна година.

По време на форума, който се проведе в Интер Експо Център, в София, участници от цяла България обсъдиха теми и обмениха добри практики по отношение на конкретни методи, които помагат на училището и детската градина да се превърнат в оживено и атрактивно пространство за децата и техните учители.

„Основните приоритети в общинската ни политика по отношение на образованието са свързани с дигитализацията на учебния процес, проектите „Иновативни училища“, „Модернизация на образователния процес“, „Проектиране и изграждане на нови детски площадки и/или ремонти на съществуващи в общинските детски градини““, конкретизира заместник-кметът Стефан Стоянов. Той подчерта огромното значение на въвеждането на платформите G-suite (Google приложения за образованието) и Office 365, благодарение на които са обхванати 51 училища, 52 общински детски градини, а приблизително 720 учители подпомагат своята педагогическа дейност чрез тях.

„Целта ни е да формираме устойчива Монтесори общност с прилагане на Монтесори педагогиката в различни възрастови групи – яслена група, детска градина и училище, като по този начин имаме завършен цикъл на обучение“, обясни още Стефан Стоянов.

В момента общо седем детски градини, две училища и една детска ясла, са включени в програма „Монтесори“ в Пловдив. Над 130 са обучените педагози по програма на Нов български университет, която се реализира със сътрудничеството на Община Пловдив. Над 750 деца и ученици са обхванати по програмата. Статистиката сочи, че над 500 са обучените родители, които подкрепят и са партньори реализирането на програмата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина