ГрадътНовини

Здравко Димитров: Създаваме набирателен фонд „Пловдив заедно срещу COVID-19“

Обобщена информация от Общинския кризисен щаб в Пловдив

„Създаваме набирателен фонд „Пловдив заедно срещу COVID-19“. Средствата ще се набират по сметките на общината и ще се използват за необходимата животоспасяваща медицинска апаратура“. Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на днешния онлайн брифинг, който беше излъчен през неговата фейсбук страница и тази на общината.

По думите му фондът се създава като резултат от множеството обаждания на представители на бизнеса, които искат да подкрепят Община Пловдив в усилията й в този труден за всички момент. Набирателната сметка ще бъде публикувана на сайта на общината. „Благодаря им, а също така благодаря на народните представители от 16 и 17 МИР, които се отзоваха на среща, на която обсъдихме възможността за  създаване на лаборатория за изследване на хора със съмнения за коронаврус“, заяви още кметът. Той изрази увереност, че до края на месеца тя ще започне да функционира.

„Получаваме сигнали от медиите и през нашите социални мрежи, че някои от работодателите все още не са осигурили необходимите облекла на работниците си. Надяваме се, че това е заради големият дефицит на предпазни средства, но получавам уверения от тях, че са взели всички предписани за това мерки“, подчерта Здравко Димитров. Според него е важно производствата да работят и да подкрепят икономиката, но е важно да се предпазват и хората, за да няма напрежение. В цялата страна има недостиг на лични предпазни средства, общината прави всичко възможно за осигуряването на маски и дезинфектанти. Нашата заявка е предадена на Областния кризисен щаб, оттам ще стигне до Националния оперативен щаб. Всички мерки, предприети от общинския кризисен щаб в изпълнение на препоръките на Областния и Националния оперативни щабове се изпълняват стриктно и по график.

Сметки на фонд „Пловдив заедно срещу COVID-19“

Инвестбанк АД Пловдив

В лева:

IBAN: BG 50 IORT  73753102000000

BIC: IORTBGSF 

В евро:

IBAN: BG 04 IORT  73753402000003

BIC: IORTBGSF

В долари:

IBAN: BG 58 IORT  73753402000001

BIC: IORTBGSF

 Общината открива Координационен център за подпомагане на хора в нужда

Общината открива Координационен център за подпомагане на хора в нужда, в който ще работят и горещи телефони със следните номера  0878 371 710 и 0878 371 449. Това съобщи зам.-кметът по социалните въпроси Анести Тимчев по време на онлайн брифинга, който беше излъчен през фейсбук страницата на кмета Здравко Димитров и тази на общината.

„Днес започваме специална работа с така наречените медицински медиатори в кварталите „Столипиново“ и „Шекер махала“. Действията на медицинските координатори ще бъдат подпомогнати от социални работници и от активистите на ромски фондации“, съобщи Анести Тимчев. По думите му тези квартали ще се работи за подобряване на хигиенната култура на населението. Отделно от това голяма част от тези хора работят в чужбина и те могат да се върнат обратно и ще бъдат поставени под карантина, каквито са разпоредбите на Националния оперативен щаб. Именно там ще бъдат най-полезни медиаторите, за да предоставят информация и цялата система трябва да дават през цялото време информация за пристигащите и дали те са преминали  така наречените входящи медицински прегледи. Те ще бъдат включени в специален регистър, който ще се води от соицалните работници на общината, съвместно с РДВР.

В координационния щаб за социални услуги ще работи екип от  6 души – психолози, педагог, социален работник. От 7 до 19:00 часа всеки ден координационният щаб ще приема обажданията на хора, които имат нужда от социална подкрепа. Центърът ще работи в тясна координация с РДВР и дирекция „Социално подпомагане“, с районните кметове, ще привлече доброволци от БЧК и формированието „Пловдив 112“.

По разпореждане на кмета Здравко Димитров е направен анализ на социалните услуги. На тази база имаме готовност да подпомогнати всички самотни и нуждаещите се хора, като и тези в неравностойно положение и изпаднали в беда, допълни Анести Тимчев.

Учениците в Пловдив получават качествено онлайн обучение благодарение на въведените дигитални технологии

Онлайн обучението, което стартира в тази кризисна ситуация, дава шанс на българското образование да стартира масово и с бързи темпове да осъвремени и дигитализира училищата. Сигурен съм, че след извънредното положение то ще е на едно много по-добро ниво. Това заяви заместник-кметът Стефан Стоянов по време на живото излъчване на брифинга на общинския кризисен щаб.

По думите му Пловдив работи от няколко години в тази насока, като за целта помагат и над 900-те учители, които се квалифицират и придобиват различни знания, за това как да използват разумни технологии в класната стая.

„Много се гордеем с това, което учителите направиха през последните години. В по-напредналите училища вече имаме стартирали 200-300 виртуални класни стаи“, уточни Стоянов.

Като част от общинската образователна програма „Дигитализация на учебния процес“ Община Пловдив съвместно с Центъра на творческо обучение стартира сайта cloud.plovdiv.bg. Той се поддържа от почти 190 сертифицирани Google преподаватели в града. В него са публикувани видеоуказания как да се стартира виртуална класна стая или видео разговор с учениците, как се дава домашна работа от разстояние и всичко необходимо за пълноценен образователен процес. Т.е. съдържание, създадено от учители за учители.

До няколко дни ще бъдат готови и резултатите от проучване на Община Пловдив за това какви нужди има системата и как протича дистанционното обучение като цяло. Към края на другата седмица повечето училища ще са готови и за пълен дистанционен образователен процес.

В момента в Пловдив има 7 класа над 200 деца в 6 учебни заведения, които работят по системата 1:1, т.е. не използват хартиени учебници и тетрадки. Всяко дете има персонален компютър, като за да се обучава пълноценно, единствено е необходимо да има интернет.

Заместник-кметът Стефан Стоянов обяви и че Пловдив е готов да подпомага и други общини за дистанционно обучение на ученици.

Почти без пътници се движат междуградските и градските автобуси в Пловдив

Полупразни междуградски автобуси пътуват от и за Пловдив. Това установи при днешната си проверка заместник-кметът по „Транспорт“ Тодор Чонов. Заедно с директора на ОП „ОКТ“ Пламен Вълков те посетиха две от автогарите в града – „Юг“ и „Родопи“.

В автобусите имаше между 4-10 пътника при капацитет 56. В един от курсовете сутринта от Кричим и Перущица – имаше 4 пътника, толкова тръгнаха за Пещера и Карлово, 6 – за Стамболийски и 9 – за Пазарджик. Днес от София са пристигнали само 3 пътника, а в предишните дни, когато все още не беше обявено извънредното положение в страната – на всеки курс са идвали по 30 човека.

Чакащите и по двете автогари бяха не повече от 10. Кафенетата не работеха.

„Установихме, че предписанията се спазват, както за превозните средства, така и за пространствата в самите гари – те се дезинфекцират и се следи стриктно да няма струпване на хора. Служителите им носят лични предпазни средства“, уточни Тодор Чонов.

На всеки един от пътниците, които пристигат, се мери температурата. До момента няма пътник с висока температура. Ако такъв бъде установен, то има обособени стаи, където да бъде изолиран от останалите, обясниха управителите и на двете автогари.

Те се оплакаха, че толкова малко пътници никога не е имало, дори и по време на коледно-новогодишните празници. С всеки изминал ден пътуващите все повече намаляват, което води до спиране на определени междуградски курсове.

Дезинфекция на автобусите и гарите се извършва съгласно инструкциите на РЗИ по 4 пъти на ден. Следи се, ако има повече пътници, то те да сядат шахматно и през ред.

Същата ситуация е и в градския транспорт на Пловдив – на една от най-оживените по принцип спирки – тази на Централна гара сега се качват по двама пътника в автобус. По различните линии, които минават през тази централна градска част, се забелязаха не повече от 5 до максимум 6 човека в превозно средство. Шофьорите и кондукторите носят маски и ръкавици, както е по предписание.

Разписанието на линиите на масовия градски транспорт е редовен от 05:00 до 09:00 и от 16:00 до 19:00 часа през деня. В останалото време от 09:00 до 16:00 часа автобусите се движат по неделен, разреден график, но дори и при този по-малък брой превозни средства не се наблюдава струпване на хора. Отменено е и заплащане на почасовото паркиране в „Синя зона“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. За оная подчовешка махала поне използвайте българското име! И защо лешовете оттам трябва да се споменават специално?! Да не са с предимство пред хората?!

  2. Нали се сещаш (ако не си ‘ептен Заспал Муйко В Сламата!) какво означава код „Пловдив За ЕДНО“ на меката китка Асан Асанов =бившето издънило се сред истинските акули Sofia Design Week, Sofia Architecture Week, Sofia „Dance“ „Week“ безкрайни WEEKS = седмици и месеци ТЛЪСТИ ЗАПЛАТИ ФОНДАЦИОННИ.
    Фондация „ЕДНО“.
    Снасяй им, снасяй, будала!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина