ГрадътЖивотЗабавлениеКултураНовини

Писателят Мартин Касабов окуражи учениците от ЕГ„Иван Вазов“ да пишат литература

Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ

„Мартин Касабов не само с гостуването си тук, а и с развитието си като творец е доказателство за това, че ЕГ „Иван Вазов“ е не просто училище, а духовно средище, в което всеки може да намери достатъчно добра опора, за да отскочи и да полети към мечите си“. С тези думи помощник-директорът и учител по БЕЛ в Руската гимназия даде начало на срещата между писателя Мартин Касабов и учениците, която се състоя в рамките на фестивала „Младият Пловдив чете“. Оказа се, обаче, че Мартин не само е завършил училището, но и в деня на представянето имаше рожден ден. А поводът за гостуването беше първата му книга „Когато великани ходеха по земята“.

Модератор на срещата бе Силвия Димитрова – дългогодишен учител по български език и литература в училището. На неин въпрос във връзка с усещанията и мислите покрай „завръщането“ след 10 години в Руската гимназия, Мартин Касабов сподели, че вижда, че тийнейджърите сега са много по-добре от тогава, когато той е бил ученик: „От 2009-та година не съм идвал в това училище. Времето така минава, че в един момент нямаш нищо общо с човека, който си бил преди. Аз не се чувствам много близък с ученика Мартин, който е бил тук. Това е от една страна плашещо, от друга – успокояващо. По мое време беше модерно да бягаш от час. Правех глупости и пропилях доста време. Четох много книги в началното училище, след това имах голям пропуск и започнах да наваксвам едва като станах на 24-25 години“.

Мартин Касабов е бил в паралелка с изучаване на италиански език и препоръча някои от авторите, които харесва и са повлияли на писането му – Дино Будзати и Итало Калвино. Той сподели още, че почти не чете български писатели, но даде Милен Русков за пример на учениците.

На въпрос на зрелостниците как се подхожда при желание за издаване на книга, писателят каза, че първо си е избрал редактор – литературният историк и критик Борис Минков, а след това е изпратил ръкописа на издателството. „Това е пътят – млади хора да се закачат за други, които вече минали през това. Мисля, че приемствеността е нужно да се изгражда, да има взаимопомощ. Но имайте предвид, че обратната връзка от най-близките не е много надеждна, защото те обикновено окуражават, добре е да се търсят други мнения, да се бомбардираш постоянно с книги, с автори, да пишеш. Или си твърде самонадеян в началото или си твърде неуверен. Всеки трябва да изследва сърцето си накъде клони и да се лекува. Защото и да си неуверен е лошо, а какво толкова като ще се изложиш – няма страшно, от там се почва“.

Едно от събитията, което предстои за ученици от ЕГ „Иван Вазов“ е посещeние на печатницата на издателство „Жанет 45. „Младият Пловдив чете“ е част от литературен фестивал „Пловдив чете“ и се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина