ГрадътЖивотЗабавлениеЗдравеНовиниПУЛС

Невролози от УМБАЛ „Свети Георги“ приложиха уникална терапия на бебе

Лекуват с медикамента „Спинраза“ 6-месечно дете със спинална мускулна атрофия

В Клиниката по педиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив днес за първи път в Пловдив и за втори път в страната бе приложена терапия с медикамента „Спинраза“ на 6-месечно бебе със спинална мускулна атрофия (СМА) – І тип. Това е второто дете в България, лекувано със „Спинраза“, и първото с най-тежката форма на СМА. Лечението се заплаща от НЗОК и струва над 160 000 лв за едно приложение, обясни началникът на клиниката проф. д-р Иван Иванов.

Очакванията са състоянието на детето да се стабилизира и след време да започне да се подобрява. Началната терапия включва 4 процедури, като втората се извършва на 14-ия ден от първата, третата на 30-ия дена а четвъртата на 60-ия ден. След това процедурите се извършват веднъж на 4 месеца.

„Спинраза“ модифицира генетично заболяването така, че да се компeнсира липсващият белтък, който води до загиване на най-важните клетки в гръбначния мозък.

Специалисти невролози от Клиниката по педиатрия са преминали необходимото обучение за прилагане на медикамента. УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив един от четирите центъра за провеждане на лечението, останалите три са в столицата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина