ГрадътИзбориНовини

Дани Каназирева: Време е да спрем презастрояването и да опазим зелените площи на Пловдив

Липсва визия за развитието на Пловдив, няма никаква градоустройствена хигиена и никой не мисли  за хората, които ще живеят в кварталите, смята кандидатът за кмет

„ Презастрояването  на жилищните комплекси е на път да лиши Пловдив от въздух. Ние няма да позволим тази порочна практика да продължи. Причината, довела до бетонирането на града ни, е, че  вече 30 години  кметовете безотговорно разпродават общинските имоти, за да напълнят бюджета и да задоволят корпоративни интереси. Липсва визия за развитието на Пловдив, няма никаква градоустройствена хигиена и никой не мисли  за хората, които ще живеят в кварталите”, смята кандидатът за кмет от Съюз за Пловдив Дани Каназирева.

Тя отбелязва, че заради разпродаването на общинските имоти в Пловдив почти не са останали терени  за  нови детски градини,  ясли, училища,  места за паркиране и зеленина.

Затова  първото нещо, което ще направим, е да спрем изменението на Общия  устройствен план, което се подготвя в момента. С този план нови 2265 дка зелени площи се преотреждат за строителство. Това ще бъде престъпление спрямо Пловдив, ако се допусне. Общият устройствен план е най-важният стратегически документ, който определя градоустройствената визия на града за години напред. Именно чрез този документ Общината може контролира строителството и да запази екологичен баланс в името на обществения интерес”, подчертава Каназирева.

Според ландшафния архитект Станимир Шаламанов, който е кандидат за общински съветник от „Съюз за Пловдив“ и с огромен опит в устройственото планиране, автор на редица екологични анализи, програми и стратегии за развитие на зелените системи в населените места и част от екипа по изготвяне на общия устройствен план на Пловдив – 2007г, отново общественият интерес е предаден. За пореден път, при това чрез актуализацията на ОУП, се посяга върху зелената система на града. „Това е скандално на фона на презастрояването, мръсния въздух, постоянно увеличаващото се население и проблема с трафика“, смята кандидатът за кмет адв. Дани Каназирева.

Смята, че интерес от застрояването на зелените площи имат шепа инвеститори и допълва, че заради корпоративни интереси се пренебрегва правото на всеки гражданин на по-добри условия на живот и по най-грубия начин се нарушава законът.

„Законът забранява да се променя предназначението на вече изградените паркови площи. Този принцип очевидно не важи за Община Пловдив, защото сега искат да удовлетворят мераците на няколко частни собственика“, категоричен е Станимир Шаламанов.

Ето какво предлагат от Съюз за Пловдив:

  1. От „Съюз за Пловдив“ сме твърдо решени да спрем измененията, които се подготвят, в общия устройствен план и хаотичната разпродажба на общински имоти.
  2. Предвиждаме пълен анализ на междублоковите пространства и тяхното отреждане за зони за паркове и градини, както и служебното им проектиране и тяхното паркоустрояване и благоустрояване с наличните ресурси на общинските предприятия.
  3. Ще създадем публичен регистър за всички зелени площти в Пловдив, защото най-големият нарушител е самата Община. Хората трябва да имат публичен и свободен достъп до общия устройствен план на Пловдив, всички подробни устройствени планове, както и на измененията в тях.
  4. Ще създадем структура „Зелена система“ в Общината, която да отговаря и планира всичко свързано със зелените площи в града.
  5. При приемане на нови сгради предвиждаме стриктно спазване на предвижданията по проектите за благоустрояване и озеленяване и строг контрол върху инвеститорите, които имат задължението да почистват след края на строителството на новите обекти.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина