Зеленото картонче

Гласове

Право на отговор от Тодор Личев

Знам, че това не е заглавие, което ще привлече читатели, но едно зелено картонче от 1983-а се оказа достатъчно основание за едни държавни служители да ме обявят за “съдържател на явочна квартира”, а някакъв “разследващ журналист” в своя сайт да лепне заглавие “Шефът на боулинг федерацията е разкрит като сътрудник на ДС” . На мен ми попадна този “материал” цитиран и допълнен в “Под тепето” вече със заглавие “Тодор Личев е разкрит като сътрудник на ДС” с моя снимка без автор, но незачитаненто на фотографския труд и авторство е друга тема.

Сега разбирам, че кабинетът ми в деканата за чуждестранни студенти на ВСИ е бил “явочна квартира”. Как съм “съдържател” на нещо, което не е мое и се намира в обществена сграда, до която не мога да контролирам достъпа?!? Явно не е било необходимо съгласие от моя страна ( такова никога не съм давал), а и тези въпроси не са вълнували оперативния работник отчел дейност като е написал и подписал заленото картонче.

Не бих обърнал внимание за много неща, но за мен ДС е болна тема.

57 дни в килиите не бяха достатъчни на следователя от ДС да докаже моя вина, но след освобождаването ми през 1987-а година получих заповед за увонение от ВСИ. Обяснението от личен състав беше, че са се обадили от ДС и не мога повече да работя с чуждестранни студенти. Надявам се да я пазят все още във ВСИ, защото след като отказаха да отбележат истинската причина, написах “Не съм съгласен да ме уволнява държавна сигурност”. Оказа се , че същите обаждания е имало и в дирекция “Музика” , която по това време беше монополист  в страната и аз , въпреки че бях сред топ диджеите в България, нямах право да работя с тях до 1989та , когато Върховният съд ме оправда окончателно.

Това на снимката е зеленото картонче, което за сведение на разследващите журналисти си стои на сайта на Комисията по досиетата и е регистрирано в някакъв списък. Явно държавата изпълнява своите социални функции, осигурявайки заплати нa служители по разни комисии, които наредиха до  доносниците и “явочници”, които никога не са знаели за тази си дейност.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.