Всички задържани за цигарената схема са неосъждани

Гласове

Само петима от общо 19 души в съдебната зала имат работа

Адвокати на някои от обвиняемите настояха за прекратяване на делото по компетентност, тъй като клиентите им са обвинени в престъпления, извършени в други райони

Съдът отхвърли исканията им с мотив, че досъдебното производство е започнало тук

Адв. Кирил Николов: Не сме наясно защо Окръжна прокуратура- Пловдив се занимава с държане на цигари

Иво Дернев

Безработни.  Със средно образование. Неосъждани. Такъв е профилът на повечето от задържаните за цигарената схема, чийто мерки за неотклонение се гледат в момента в Районен съд- Пловдив. Всичките 19 души, повечето от които са обикновени работници в незаконните цигарени фабрики или шофьори, са с чисто съдебно минало. Едва петима от тях работят. Хората са от всички краища на държавата. Има жители на София, Варна, Хасково, пловдивското село Крумово, Пловдив и Първенец, Елена, Смолян. Свързва ги едно- че са обвиняеми за държане на акцизни стоки без бандерол.

Трима от адвокатите по делото поискаха да не се дава ход на делото тази вечер по компетентност. Доводът им бе, че Районен съд- Пловдив не е компетентен да гледа мярката за неотклонение, тъй като клиентите им са обвинени за престъпления, извършени в други райони в страната- Тутракан, Горна Оряховица, Плевенска област. И се мотивираха с това, че компетентен е този съд, в чийто район е извършено престъплението.  

Странно е днес това дело да се гледа пред вас. Прокуратурата счита, че съдът трябва да се подчини на нейното разбиране на процесуалния закон. Обвинения за пране на пари няма. Няма никакво основание това дело да се гледа от Районен съд- Пловдив. Държавното обвинение изглежда на свободно усмотрение решава къде какво да разследва, обърна се към съдията адвокат Кирил Николов.

Той обаче бе контриран от колегата си Красимир Елдъров, който защитава двама от обвиняемите. Един от подзащитните ми е болен от рак и след три дни има планирано лечение в чужбина. Съобразявам се с интересите на моите клиенти. Фактът, че присъства прокурор от Окръжна прокуратура загатва за обвинение за пране на пари, заяви адв. Елдъров и настоя съдебното заседание да продължи. Въпросният наблюдаващ прокурор Георги Гошев подчерта, че разследването се наблюдава от Окръжна прокуратура- Пловдив, тъй като деянието е разкрито в района на Пловдив.

Адвокатът е защитник на закона преди всичко останало. Съдът не е съответен на прокуратурата. Когато прокурорът настоява за бързина, всестранност и прочие е необходимо постановление, в което да обясни защо. Такова нямаме. Не сме наясно защо Окръжна прокуратура- Пловдив се занимава с държане на цигари, вдигна рамене в реплика адв. Кирил Николов.

Съдът призна, че действително мярката се взема от съответния първоинстанционен съд. Както и че действително делото е подсъдимо на съда по район. В тази връзка обаче, в случаите, в които обвинението е за няколко престъпления, делото е подсъдно в района, в който е започнало досъдебното производство. Районен съд- Пловдив е компетентен, да гледа това дело, подчерта съдийката.

Мярката за неотклонение ще продължи вероятно до полунощ. Очаквайте подробности.

 

 

 

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.