ГласовеМнения

Стана ясно, че нищо не е ясно

Зам.-кметът Кацарски: Промяната на ПУП-а не касае бетонния мост. Той може да остане, може и да не остане

Този проект е ясен пример как добрите идеи се провалят заради липса на диалог между местната и държавната власти, каза Евелин Парасков от Съюз за Пловдив

На всички тук ни е ясно какво се случва- линията ще мине, мостът ще бъде бутнат и години наред връзката с Кючук Париж няма да я има поради управленско неумение, даяви Николай Радев от БСП

Иво Дернев

„Високоскоростният влак ще мине през Пловдив. Това е напълно сигурно. Защото е проспано времето за реакция и търсене на решения, не знам”. Така общинският съветник от групата на земеделците адв. Георги Колев най-точно обясни това, което се случи днес в пленарната зала на местния парламент и онова. 27 от общинските съветници приеха решението за изменение на ПУП-а за зоната, касаеща проекта за пробив под Централна гара. Трасето за скоростна жп линия ще трябва да бъде подсигурено, със или без бетонен мост, със или без тунел под гарата. Това е сигурно. В отсъствието на кмета Иван Тотев мнозинството реши да развърже ръцете на проектантите от НКЖИ, тъй като така или иначе пробивът е заложен във всички важни градски документи. „Тук днес не гласуваме проект, а изменение на подробен план. С това гласуване ще дадем възможност на проектантите да представят идейни и технически решения”, обясни преди вота единственият архитект в общинския съвет- арх. Цоневски от Кауза Пловдив. Той и колегите му от  въпросната група, ГЕРБ, земеделците и реформаторите подкрепиха решението за промяна на ПУП- а с 27 гласа „За”. 20 старейшини гласуваха против, а един се въздържа. Предложенията на Ангел Ангелов и Илко Илиев точката да бъде отложена бяха отхвърлени от мнозинството в местния парламент. Опозицията формулира основното си притеснение- да не бъде откъснат целият район Южен от света при реализирането на проекта, ако се стигне до бутането на бетонния мост преди да бъде измислена алтернатива.

„Скудоумно” . Така определи решението на бащиците Мария Искрева, една от многото собственици на планираните за отчуждаване имоти, които присъстваха на гласуването в пленарната зала днес. След  него хората „няма да могат да забият дори пирон в къщите си, въпреки че не е ясно кога, как и дали въобще ще бъде реализиран проектът за пробив под гарата.

Още в началото на дебата стана ясно, че нищо не е ясно, както по-късно обясни ситуацията съветникът Ангел Ангелов. Слави Георгиев от Обединени патриоти подчерта, че представителите на НКЖИ не са убедили съветниците защо е наложително да се прави пробив и защо няма да се вдигне бетонния мост по време на специално организираната среща по казуса миналия ден. Той подчерта, че според проекта на НКЖИ мостът ще бъде бутнат, без значение дали ще има или няма да има пробив. „Националната компания е базирана в София. Не можем да позволим някой от столицата да се меси по този груб начин в Пловдив”, обясни Георгиев като предложи да се мисли за вариант за бързо изграждане на нов мост с по-големи габарити.

„Има прекалено много въпросителни. Несериозно е да гласуваме предложение, което не е ясно как и кога ще се реализира. Ако бъде съборен моста проблемът ще е огромен- ще откъснем Южен от града”, подчерта Дани Каназирева от „Съюз за Пловдив”.

„Доводът на НКЖИ да бърза с проекта е, че ще загуби финансиране. Бе изключително неприятно да слушаме от тях как е мислен най-лесният начин за реализирането на този ненужен проект”, включи се в дебата Стефан Послийски от групата на патриотите.

„Убедихме се, че нещо не е наред. След години на хвалби от кмета за големия пробив под Централна гара разбираме, че колекторът ще се мести за наша сметка. Не може нещата да се решават от днес за утре. Не става така”, заяви Петя Манева от БСП.

„Не е от днес за утре. Пробивът съществува в Общия устройствен план на Пловдив още от 1967г.”, репликира я Веселин Маневски от ГЕРБ.

Съветниците приканиха заместник-кмета Димитър Кацарски да обясни дали бетонния мост присъства в промяната на плана или не. „ Съоръжението не е част от първостепенната пътна мрежа на Пловдив, заради което не е включено в Общия устройствен план”, каза на микрофона инж. Кацарски. В последствие той уточни, че изменението на ПУП-а по никакъв начин не касае съдбата на бетонния мост, като той може както да остане, така и да бъде бутнат. А инж. Козарева от общината заяви, че в проекта на НКЖИ бетонен мост няма да има.

Гошо Къчков от ГЕРБ заяви, че няма да гласува, тъй като е служител на НКЖИ.Като подчерта, че в Пловдив нищо не може да бъде построено, без издаване на строително разрешение от общината. „НКЖИ не е страшилище”, каза той.

„Да, в НКЖИ работят отговорни хора. Но строителните разрешение се издават по ясни правила, а не по желание на кмета или заместника му. Те трябва да изпълняват закона”, отговори му Илко Илиев.

По време на дебата стана ясно, че ако трябва да се прави пробив под Централна гара по представения от НКЖИ проект, отново ще бъдат разкопани прясно реконструираните булеварди „Руски” и „Васил Априлов”. „Защо трябва да изхвърлим на боклука 3 милиона лева, отишли за ремонта на „Васил Априлов”, ако сега трябва да го разрушаваме”, попита Камен Шишманов.

„Пътят към ада е постлан от добри намерение”, припомни на колегите си Ангел Иванов от БСП.

„Този проект е ясен пример как добрите идеи се провалят заради липса на диалог между местната и държавната власти”, заяви Евелин Парасков от Съюз за Пловдив.

„На всички тук ни е ясно какво се случва- линията ще мине, мостът ще бъде бутнат и години наред връзката с Кючук Париж няма да я има поради управленско неумение. Бихме подкрепили частична промяна на ПУП-а за частта на жп линията, но не и цялостната му промяна”, каза председателят на групата на БСП Николай Радев.

„Ясно е още, че НКЖИ предлагат пробива като алтернатива на моста. Него ще го бутаме. Проспани са страшно много години, за да се измисли адекватно решение на казуса. Ще останем без бетонен мост”, изрази притесненията си Слави Георгиев.

„Ако приемем този ПУП, в следващите години общината ще следва да отчужди имотите на хората в тази зала. Този възел с отчуждаването ще следва да се развърже. Тези хора един пирон не могат да забият в имотите си”, включи се в дебата и председателят на местния парламент Савина Петкова.

„Защо е това бързане. Ако ще защитаваме проектът на НКЖИ, добре? Но дори защитата на този проект не е аргументирана. Трябва да отложим точката и общината да внесе успокоение с реална визия за реализирането му”, предложи Дани Каназирева.

Илко Илиев също предложи точката да бъде отложена за следващата сесия, тъй като, по думите му, присъствието на кмета при взимането на това решение било задължително. А Ангел Ангелов поиска отлагане до следваща сесия, тъй като няма отговори на многото въпроси.

Така или иначе обаче решението бе прието с гласовете на мнозинството. „Отговорността за това, че район Южен ще бъде откъснат от света, ще се носи от ГЕРБ, Кауза Пловдив, земеделците и реформаторите”, заключи след гласуването Камен Шишманов от Обединени патриоти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. Комунистите винаги са рушали -събориха уникалната аптека „Марица“ , събориха къщата на Кудоглу до Пощата , събориха изключително интересната сграда по австрийски проекта ,на мястото на която направиха жилищен блок за военни и милиционери срещу Тримонциум.Сега пак се опитват да спъват развитието на града.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина