Служебният премиер поиска спешна промяна в говоренето на политиците и диалог с гражданите

Власт Гласове Избори 2021 Новини

„Спокоен изборен ден, с минимум напрежение и изборни проблеми“, така министър-председателят Стефан Янев определи парламентарните избори, които се проведоха на 11 юли

Първото заседание на служебния кабинет след изборите премиерът Стефан Янев започна с ретроспекция на свършеното, за да се проведат честни и прозрачни избори, отразяващи автентичния вот на българите и с призив към бъдещите управляващи и партиите – да следват принципите на демокрацията, да привлекат по-активно вниманието на гражданите към политическия процес, а не да продължи да съществува „сегашната апатия“, реална борба с корупцията и нетърпимост към нея, както провеждане на съдебна реформа, а не имитация на такава.

Започвам с ретроспекция на усилията на служебното правителство да проведе изборите от неделя. Благодаря на всички отговорни институции, правителството и органите на МВР, МВнР, ЦИК и всички останали структури и длъжностни лица с отношение по подготовката и провеждането на изборите – честни, свободни и прозрачни„, започна Янев.

Той смята, че служебният кабинет в голяма степен е успял и да оправдае критиките, и да изпълни основните си задачи, свързани с машинния вот. Това съобщава news.bg. Имахме малко проблеми, но нормални условия за работа на СИК, органите действаха решително срещу купуването на гласове и опитите за такива. Резултатите са автентични и отразяват вота на избирателите, както трябва да е в една демокрация. Българските граждани оценяват усилията, тя е реалното мерило – затова как сме се справили и свършили работата“, каза Стефан Янев.

Той обаче не пропусна да отбележи някои явления по отношение на изборния процес – ниска избирателна активност, която се дължи не само на обстоятелството, че вотът се проведе през лятото.

Политическата апатия е опасно явление и партиите трябва да работят повече, за да ангажират българските граждани, ако партиите бяха вложили усилия и то не в критики към служебното правителство, а в може би повече дебат, щеше да има повече гласували. Нямахме дебат изобщо, или нямахме смислен дебат„, коментира премиерът. Той уточни, че няма претенции да е видял пълната картина, но е видял, че част от политическите сили отказали да говорят на хората.

Недопустимо е в демокрация да се отказва говорене, да пренебрегваш базови принципи. От месец отправяме послание за национално отговорно поведение, няколко пъти призовах да се приемат с голяма отговорност посланията в обществото, почти във всяко свое изказване говорих за изграждане на устойчиво мнозинство в Народното събрание, което да налага стратегически решения. Неслучайно подчертавах, че политиката е за истински политици и инженери, за проблемите на обществото, не е за бюрократи или технократи с временни решения. Политиката е за политици“, каза Стефан Янев и направи вметка, че е имало „политици със самоцел, свързана с очертаваща се притеснителна тенденция, липса на политическа визия какво трябва да се случи и как, тенденция, насочена към бързи и неосъзнати решения, без ясна стратегия занапред“.

„Като политици не можем да си позволим да разочарование на българските граждани, апатия и отчуждение в политическия процес, което може до доведе до трудности във формулиране на дневния ред“, смята още премиерът.

Той самият констатирал, че трябва да се заложи на гражданското образование като приоритет, изборните резултати препотвърдили тезата, че българският избирател търси промяна с национално отговорно управление в новия политически елит, лидерство, визионери, които да очертаят по-ясен хоризонт за развитието на държавата.

„Страхувам се, че от последните седмици ще остане разочарование, промяна е нужна за смислена отговорна политика, за ефективно политическо действие и решаване на важните за обществото проблеми, да отговори на бизнеса и инвеститорите, ясни правила, да се развива частната инициативата, да обедини всички родолюбиви българи, да се изведе страната пред тежките предизвикателства, на пътя към просперираща икономика, устойчива социална система, здрави обществени отношения, модел на политическа комуникации, постигане на широк консенсус, ясни хоризонти до модернизация, водеща до бърз икономически растеж, конкурентноспосоност на икономиката, подкрепа на частната инициатива, секторите, пълноценно реализиране на възможностите и капацитет за справяне с предизвикателствата в контекста членството на страната в Еврозоната“, набеляза акцентите служебният премиер.

Той поиска също програма за справяне с демографската криза, създаваща условия за връщане на нашите сънародници от чужбина, баланс по отношение на отделните региони, ключов е процесът на реална финансова децентрализация, общините с по съществен ресурс да управляват икономическите процеси, изравняване на стандартите в по-слабо развити региони, реформа с образователната система, икономика и бизнес, здравни продукти за български граждани.

„Всичко това трябва да се разгледа като приоритет, нашата борба за връщане на доверието на българските граждани минава през ефективна борба с корупцията, процес, който си даваме сметка ще е труден и дълъг. Институциите са неефективни, всички бедни са обречени на липса на перспектива. За да има бъдеща икономика, социална система, деца с бъдеще – длъжни да се справим, перманентно усилие на всички нас за борба с корупцията, среда на нетърпимост към не. От всички граждани зависи да създават да се прилага да се отстоява ежедневно, трябва да сме заедно за решаването, смело и без страх, да се борим за реална съдебна реформа“, каза още Янев.

В заключение той призова за „институции, работещи по правила в името на обществени интерес, гражданите да следят процеса и да изискат много и ежедневно. „Ролята в процеса не е в деня на изборите, а в постоянния процес на контрол, не се страхувайте да сте политически активни и да отстоявате правата си. Да съхраним демокрацията си, да продължим да се борим за държава с хилядолетна история, да продължим да работим градивно за отстояване на обществения интерес, националната идентичност, държавност, утвърждаване на българската демокрация като наш цивилизационен избор“, призова премиерът.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.