Протест в дъжда срещу проект за 18-метрова сграда край Евмолпия

Гласове

Ще ни вземат въздуха, гневни са жителите на два блока по „Капитан Райчо”

Канят се да обявят гражданско неподчинение, ако стартират строителни дейности

Какво означава да се протестира за всяка висока сграда. След като законът позволява, мисля, че малко прекаляваме , коментира казуса кметът Тотев

Частният имот, заграден и подготвен за строителни дейности Близо 30 жители на два блока по улиците „Капитан Райчо” и „Родопи” излязоха на протест в дъжда срещу проект за нова сграда. Хората обявиха, че няма да позволят в частен имот между блоковете им да бъде вдигната 18-метрова постройка. Те вече са подготвили подписка срещу инвестиционните намерения, като зад нея застават 68 домакинства.  И обявиха, че са готови на крайни действия, ако в оградения парцел стартират строителни дейности.

Тази постройка ще ни отнеме въздуха. Буквално ще ни засечи. Ще ни докара допълнителни проблеми с трафика, с паркирането  в квартала, и съответно с чистотата на въздуха.  И сега няма къде да се паркира, какво ли ще стане като се появи въпросната нова сграда. Ние не сме осведомени, не знаем какво ще се строи. Нищо не знаем, каза Радка Пеева.

Вместо нови сгради да вдигат, детски площадки и зелени зони да правят. Една бъдеща 18-метрова постройка тук ще влоши осезаемо качеството ни на живот и ще свали цените на имотите ни, допълни младата майка Ванина Лазарова, излязла да протестира под дъжда с малкото си дете в ръце.

Тук по план трябваше да има паркинг. После е имало някакви заменки, препродавания, за да се стигне дотук. Сега първо се премахва трафопоста, а после ще се премине и към самото строителство. Собственикът има право на цели 90 процента застрояване върху имота си. Ние обаче не сме съгласни. Затапиха ни отвсякъде. Ако започне строителство ще започнем гражданско неподчинение. Ще водим дела до дупка. Нямаме против инвеститорът да строи, но не тук, подчерта Венцислав Антонов.

Часове преди протеста кметът Иван Тотев коментира казуса. Има Закон за устройство на територията и ако собственикът го е спазил, е получил разрешително. Какво означава да се протестира за всяка висока сграда? И ако 18 метра минава за висока постройка, то тогава трябва да променим закона, каза той. Градоначалникът припомни, че има съответен законов ред за обжалване и ако някой има против, може да го направи. Но след като законът позволява, мисля, че малко прекаляваме, отбеляза Тотев за конкретния случай.

Според протестиращите, собственик на имота е фирма Центрум Хаус, зад която, според търговския регистър, стоят Деан Найденов, Красимир Пешев и Ангел Запрянов. И тримата имат множество участия в различни дружества.

Споделете ни във:

3 thoughts on “Протест в дъжда срещу проект за 18-метрова сграда край Евмолпия

  1. Фотев, ти взе ли кинти от тази сделка или пак мястото е твое, както стана с Каменица! Едва ли случайно, не са построили блок на това място до сега. Правилно питат: къде да паркираме, къде ще играят децата, от къде ще идва светлина?! Подкрепям протестиращите! Граждани, не се отказвайте! Ще се борим срещу тази мафия! Ако знаех за протеста и аз със семейството ми бихме се включили, макар че не живеем там и не познаваме хората, но ги подкрепяме!

  2. тази земя е отнета от нас живеещите в блока чрез заменки. Никой не ни е предупредил, идват и копая. Трябва да се обединим и този път да търсим справедливост в чужбина.

  3. Той законът вече е преправян много пъти. И все в интерес на предприемачите. И Тотев е от тях, да не се крие зад него.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.