Просветният министър: Трябва да се инвестира в учители

Гласове

Двете неща, които ще формират кода на обществата, са образование и дигитални технологии, каза в Пловдив Красимир Вълчев

Двете неща, които ще формират кода на обществата, са образование и дигитални технологии. Шансът на едно дете ще зависи от неговите математически и технически компетентности. Това заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на откриването на Майсторски клас „Класната стая на 21 век – умения, иновация и технологии” в Пловдив днес. Повече от 200 участници от цялата страна се събраха в хотел Империал на форума, организиран от Световен образователен форум България в партньорство с Пловдивския  университет „Паисий Хилендарски“ и общината.

Можем да прогнозираме, че всички професии след две десетилетия ще изискват дигитални умения. Дори не знаем кои от днешните професии ще съществуват и какви нови професии ще има. Сигурни сме, че няма да има трактористи и комбайнери, а човек с дигитални умения, който ще направлява и свързва тракторите и комбайните от офис. Това, от което със сигурност ще имаме нужда, са добрите учители. Те няма да изчезнат, каза  просветният министър. Той подчерта, че първата стъпка е дигиталната класна стая и че има нужда от много политики в посока насърчаването на иновациите в училище. Като заяви пред участниците във форума, че това няма да зависи толкова от министерството, колкото от самите образователни институции.

Трябва да подобрим обучението по дигитални и математически компетентности, да разширяваме базата от IT специалисти. Трябва да имаме по-добре подготвени и мотивирани учители за увеличаване на дигиталните технологии в училище. Искаме учениците да имат дигитална образователна култура за дисциплиниране усилията на мисълта. Без тази култура допълнителната дигитализация може да е контрапродуктивна, заяви министър Вълчев и дебело подчерта, че трябва да се инвестира в учители.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.