ГласовеГрадътЗдравеМненияНовиниПУЛС

Проф. Мурджева: Не са провеждани проучвания за взаимодействие на Covid ваксините с други лекарства

„Не съветваме ваксиниране на преболедувалите преди третия месец след излекуването им“. 

„Двете ваксини у нас – на „Пфайзер“ и на „Модерна“- са получени по изключително пречистена технология. Евентуална алергична реакция може да бъде предизвикана от добавките към ваксините“. 

„Ваксините създават изкуствен имунитет. Той е еднакъв с този, който се създава след преболедуване от естествената инфекция. Не знаем колко ще продължи имунният отговор след ваксиниране“. Това поясни пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб.

По думите ѝ е нужно да се преценява индивидуално дали хората, прекарали инфекция, трябва да се ваксинират.

„Не съветваме ваксиниране на преболедувалите преди третия месец след излекуването им“, коментира проф. Мурджева.

„Страничните реакции могат да бъдат локални и системни. Към локалните се отнасят болката около мястото на инжекцията, дискомфорт, зачервяване, леко подуване. Системните са свързани с умора, отпадналост, повишена температура. Най-сериозните усложнения, описани до момента, са свързани с появата на анафилактичен шок.

Затова препоръките са ваксинираният да остане 15-20 минути на мястото, където е направено ваксинирането, за да се реагира, ако се наложи.

Що се отнася до леталния край, липсват ясни доказателства дали ваксинирането е допринесло за смъртния изход, или той е причинен от някакво заболяване. Двете ваксини у нас – на „Пфайзер“ и на „Модерна“- са получени по изключително пречистена технология. Евентуална алергична реакция може да бъде предизвикана от добавките към ваксините“.

Има пояснения при кои случаи не трябва да се прилага ваксината – при остър период на инфекция, при хора с тежки заболявания или с имунни дефицити, при някои онкоболни пациенти.

„Липсват завършени проучвания от независими източници за някои заболявания. Не се съобщава дали са ваксинирани и проучени болни с автоимунни заболявания, бременни жени… Не са провеждани проучвания за взаимодействие на ваксините с други лекарства. Съобщава се, че трябва да се прилагат внимателно при лица с антикоагулантна терапия“.

Проф. Мурджева уточни, че ще има малка група ваксинирани, които е възможно да са заразени с Covid-19 и да развият заболяването до две седмици след поставянето на ваксината, „но това е така, защото организмът им няма да има все още създаден имунен отговор“.

Източник: бнр

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина