БългарияВластГласовеМненияНовиниПод лупа

Община Родопи: Нелегитимен свещеник със съмнителна фондация събира пари за построяването на храм в Златитрап

От там са изпратили сигнали до главния прокурор и до Пловдивския владика

Искането им е имотът и правото на строеж да бъдат върнати във владение на Пловдивската митрополия, а строежът на храма да бъде завършен

Заместник-кметът на община „Родопи” Владимир Маринов подаде сигнал до главния прокурор Иван Гешев във връзка със законността на процеса по изграждане на църквата „Света  Вмчца Марина” в село Златитрап.

През 1992 година с решение на Общински съвет „Родопи” е отстъпено безвъзмедно право на строеж на Българската православна църква за изграждане на парк за обществено ползване и храм-паметник в землището на село Златитрап. Площта, която е предоставена е 200 кв.м. Две години по-късно, през 1994 г., тогавашният кмет на община „Родопи” издава заповед и разрешение за строеж, с което на църковното настоятелство при храм  „Света Вмчца Марина” е разрешено изграждане на християнска православна църква.

Строителството започва, но до този момент църквата все още е единствено на груб строеж.

През 2018-та година в Общински съвет „Родопи” постъпва заявление от Запрян Писанов, управител на Фондация „СРОЦ и М”, с което е поискано изменение на влезлия вече в  сила ПУП за предоставения преди 26 години безвъзмездно терен.

Според сигнала на общината до Прокуратурата фондацията не притежава активна легитимация и следователно няма законово право да иска каквито и да било промени.

Въпреки че строителството  видимо  е спряно, съмнителната фондация продължава да събира пари за строежа на църквата. Управителят на фондацията Запрян Писанов преди време е бил отлъчен от Българската православна църква. В момента той е нелегитимен свещеник.

Искането е въпросната фондация да бъде проверена, а Запрян Писанов да бъде изваден от имота.

„Пълната  документация по случая е предоставена на Прокуратурата. Получих уверението, че ще бъде проверена цялата законност  на проведените процедури и правомощията, които  Запрян Писанов сам си е делегирал”, обясни заместник-кметът Владимир Маринов.

Целта е имотът и правото на строеж да бъдат върнати във владение на Пловдивската митрополия, а строежът на храма да бъде завършен, изцяло по изискванията на православната църква.

Освен към Прокуратурата, сигналът е изпратен и на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

 1. Катарите не съвсем, но БОГУмилите са си исконна българска деноминация, и БПЦ§БПатриаршия може да не ги харесват, техе си проблем.
  Никоя религия не може да забрани другата религия; СВОБОДА НА СЪВЕСТТА човечеството извоюва още след Средновековието.
  ОЩЕ ПО-МАЛКО ПЪК ДЪРЖАВАТА И ПРОКУРАТУРАТА МОГАТ ДА СЕ МЕСЯТ И ПРЕЧКАТ В ТЕЗИ МЕЖДУОСОБИЦИ.
  БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА -ЗА РАЗЛИКА ОТ ИРАНСКАТА ПРИМЕРНО- НЕ Е РЕЛИГИОЗНА, А СВЕТСКА, НАД ИДЕОЛОГИИТЕ ИМ.
  Нито Дъновистите, нито Баптистите, нито Будистите имат нужда от измислената „активна ЛЕГИТИМАЦИЯ“ (тая дума на времето значеше ЛИЧНА КАРТА).
  Нито от „легитимизация“ има нужда Свободната Съвест.
  ОБЩИНАТА ДА ПРЕКРАТИ ДАЛАВЕРИТЕ НА МУТРО’ПОЛИТ’ИКА С ОБЩЕСТВЕНИ ТЕРЕНИ, НАЛИ ВЪРХУ ВЪРХА НА ДЖАМБАЗ ТЕПЕ ЩЯЛ ДА ДИГА … ИДЕОЛОГИИ И АЛЬОШИ, А?
  Я СТИГА!

 2. Осем тухли ако има съградени въху ОБЩИНСКА (!1992!) земя за ПАРК в Златитрап – то веднага следва да се пресече Далаверата на АЛЧНИЯ МУТРО’полит’ик от Ючбунар. Дали признава други жреци и шамани това си е негов проб.
  Населението има права и инициативи и асоциации и не може да бъде спряно да гради светилища.
  Хайл ТАНГРА, попе!
  Изключено е „…имотът и правото на строеж да бъдат върнати във владение на Пловдивската митрополия…“ КОЯТО ЧАКА НАГОТОВО!
  Както престъплението със САН КИРИКО от Междунар. Акад. по Архитектура: ще дойде ВИДОВДЕН!
  Да се даде (цит.): „…изменение на влезлия вече в сила ПУП за предоставения преди 26 години безвъзмездно терен.“
  НЕСЪСТОЯТЕЛНО Е (БЕЗКОРИСТНОТО??кис-кис!) ВЪЗРАЖЕНИЕ: „…Според сигнала на общината до Прокуратурата фондацията не притежава активна легитимация и следователно няма законово право да иска каквито и да било промени…“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина