ГласовеГрадътМненияНовини

Обмислят се три варианта за финансиране на новата водопроводна мрежа на Брестовица

Три са вариантите за финансиране изграждането на нова водопроводна мрежа в Брестовица.  До този извод стигнаха участниците в общата среща между губернатора Ангел Стоев и жители на селото, които протестираха днес пред областната администрация. В нея се включиха председателят на УС на „Български ВиК холдинг“ ЕАД Иван Иванов, управителят на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Пловдив Спартак Николов, кметът на община „Родопи“ Павел Михайлов, представители на гражданско сдружение „Живот за Брестовица“ и инициативен комитет „Кадиево“.

Първият вариант е да се открие нова процедура, като се отстранят нередностите, посочени от Надзорния съвет на В и К холдинга, заради които се отказва финансирането от 25 милиона лева. Вторият е парите да се осигурят чрез включване на проекта в Плана за възстановяване и устойчивост, опериращ с европейски средства. И третият е, да се кандидатства по Фонда за бедствия и аварии. В следващите дни ще стане ясно кой от трите варианта за действие ще бъде избран. Областният управител настоя да се работи по възможно най-бързия начин и информацията да достига до хората.

В началото на срещата представителите на гражданските организации отново изразиха недоволството на потърпевшите от липсата на адекватни действия до този момент по казуса със замърсената с манган вода. Те поискаха бързо решение на проблема.

Кметът на „Родопи“ изрази готовност общината да поеме асфалтирането на улиците, след като бъде изградена водопроводната мрежа. По този начин значително би се облекчило кандидатстването за финансиране.

Участниците в срещата стигнаха до извода, че в новата процедура за финансиране трябва да има водопровод, канализация и пречиствателна станция.

Областният управител очаква до дни да има изготвен работен график от УС на В и К холдинга, в който да има яснота по кой от трите варианта ще се работи, дали може да се намали цената на водата за жителите на Брестовица и настоя хората да бъдат информирани за всичко, което се предприема по случая. „От институциите има смисъл, само ако работят в обществен интерес“, категоричен бе той.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина