ГласовеМнения

Министерството на културата провери ремонта на „Отец Паисий”

От инспектората към ведомството излизат с предписание до общината, улицата трябва да бъде възстановена в автентичния си вид

Връщат извадените вече едри павета, които общината искаше да пренасочи към Тютюневия град  

Специфичните павета по "Отец Паисий" остават на улицата Едрите павета по улица „Отец Паисий” трябва да бъдат върнати на мястото им, а не да бъдат пренасочвани към Тютюневия град. Улицата трябва да бъде възстановена в автентичния й вид след края на ремонта. Токова предписание ще получи Община Пловдив от Министерството на културата, след като тази сутрин Инспекторатът към ведомството направи проверка на място. На „Отец Паисий” е бил регионалният инспектор Слави Славов.

Била е проверена документацията по представения още през 2015г. и съгласуван проект за ремонт на улицата. Археология не се очаква да излезе, тъй като върви частична подмяна на тръбопровод, но през цялото време ще има археологическо наблюдение на обекта от музея в Пловдив. Имаме уверение от общината, че паважната настилка ще бъде възстановена в автентичния й вид, обясни за Под тепето директорът на Инспектората Александър Трайков.

От министерството ще поискат по-детайлна справка за намеренията на общината относно всички елементи от настилката и тротоарите, освен специфичните едри павета- бордюри, шахти. Всичко трябва да бъде върнато на мястото си, категорични са от МК.

Междувременно репортажите от ремонта на улица „Отец Паисий” предизвикаха реакции в културната общност под тепетата, както и някои политически такива. На място да провери ремонтните дейности днес е бил и Славчо Атанасов, в чийто кметски мандат бе открит Седмия хълм. 

„Улица „Отец Паисий“ е част от Пловдив. Емблематична част от Пловдив – неразделна от архитектурно-историческия облик на града ни. Защо, вместо да я съхраним, така, както са я съградили преди десетилетия, ние я подменяме г-н Тотев? Така ли пазим града си? Така ли ще посрещнем гостите на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а?  Кое е това, което може да е по-важно от това да се запази градът ни, автентичен, богат на история, архитектура и култура?  Няма причина, която да оправдае подмяната на историята, автентичността и визията на ул. „Отец Паисий“, смяната на своеобразните 80-годишни правоъгълни павета с друго. И не защото един или друг от нас мисли така. А защото това е Пловдив. Най-старият жив град в Европа”, коментира казуса бившият кмет.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

  1. В качеството на какъв се изявява този г-н Славчо Атанасов, че идва да проверява ремонт в Пловдив, че и акъл да дава как да се прави?
    Един от най-неуспешните и продажни кметове в историята на Пловдив!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина