Министерството на културата не би отказало участие в нито един диалог, свързан с „Пловдив 2019”

Гласове

Под тепето пита Боил Банов дали би участвал в извънредната сесия за ЕСК, отговаря Амелия Гешева: За участие в Общински сесии има регламент, по който се решава кой и как участва

Не мисля, че Община Пловдив и Пловдивският общински съвет не се интересуват от проблемите на Фондацията, смята зам.-министърът и доскоро зам.-кмет

„Пловдив- Европейска столица на културата” е проект с национална значение, но това не значи, че държавата ще определя кой ще го управлява

След бурната сесия на общинския съвет миналата сряда и случилото се след нея, Под тепето потърси за коментар министъра на културата Боил Банов относно събитията във Фондация „Пловдив 2019”. Пратихме в писмена форма въпросите до него в пресцентъра на министерството в четвъртък. Тъй като Боил Банов е в чужбина, получихме отговори от Амелия Гешева, зам.-министър във ведомството и бивш зам.-кмет по култура и туризъм в Община Пловдив.

Следите ли случващото се в УС на Фондация „Пловдив 2019“ и трусовете, които предизвикаха в органа няколко решения на принципала на ОбС – Пловдив? Как ще ги коментирате?

Всичко, свързано с „Пловдив – Европейска столица на културата“, се следи от Министерството на културата, с оглед на по-добра координация между държавата и общината. Решенията, които се вземат, свързани със самия управителен орган на Фондацията, не са в компетенциите на Министерството на културата, а са изцяло в компетенциите на местната власт. Ние не смятаме, че е уместно държавата да се намесва в решения на местната власт, защото това би погазило част от принципите на законността и децентрализацията. Изключително важно за проекта „Пловдив – Европейска столица на културата“ е той да запази своята самостоятелност като управление. Той е проект с национална значение, но това не значи, че държавата ще определя кой ще го управлява.

Смятате ли, че предложението за праг от 50 хиляди лв. за оперативни разходи без санкцията на УС, но с предварителен контрол, е работещ вариант, за да не се спъва работата на изпълнителския екип на фондацията?

Това е въпрос на решение на принципала и на вътрешна организация в самата фондация, на правилата и прилагането им, свързани с предварителния контрол. Знаете, че всяко изразходване на средства в по-голям размер винаги е свързано със спазването на Закон за обществените поръчки и Закон за финансово управление и контрол в публичния сектор. Така че принципалът казва какви са правилата, не Министерството на културата.

Нормално ли е, според вас, принципалът на „Пловдив 2019” да не се интересува от собствената си фондация и дейността й – нито веднъж досега човек от изпълнителския екип или УС не е бил изслушан на микрофон в пленарна зала по повод живота на организацията, това което прави тя и проблемите, които среща в реализирането на проекта?

Не мисля, че Община Пловдив и Пловдивският общински съвет не се интересуват от проблемите на Фондацията. Вие знаете, че всички в града активно работиха за осигуряване на средства за Европейска столица на културата. Фактът, че Общинският съвет реагира мигновено след решението на държавата и осигури средства за програмата, за мен показва, че има заинтересованост проектът да бъде реализиран.

Колко силно трябва да е присъствието на гражданската квота в УС на фондацията, според вас?

Ние всички сме граждани на тази държава, но изпълняваме различни позиции в служебно качество. Това е въпрос на решение на принципала. За мен колкото повече присъствие има на хора, които представляват гилдии, представляват интересите на хората, на града, толкова по-добре за проекта.

Бихте ли взели участие в извънредна сесия на местния парламент, касаеща фондация Пловдив 2019?

Министерството на културата не би отказало участие в нито един диалог, свързан с реализацията на проекта „Пловдив 2019”. За участие в Общински сесии има регламент, по който се решава кой и как участва.

 

 

 

 

 

Споделете ни във:

3 коментара за “Министерството на културата не би отказало участие в нито един диалог, свързан с „Пловдив 2019”

  1. Нищо неказващо интервю.
    Въпроси, чийто отговори е напляскал ПР-ът на министерството – Иванка (Ваня) Бедрова. Също пловдивски кадър и доскорошен шеф на сайта Топ новини, натирена по некадърност.
    ОбС, разбирай кмета, ще прави каквото си иска във фондацията. Ще набутва удобни хора, които ще правят каквото Мамин каже.
    Бог да пази града от кликата му….
    2019-та се изложим грандиозно.

  2. Тя не случайно прави КАРИЕРА В РЕЖИМАБоБо3 тая кака, тя ловко и политкоректно ще се измъкне от всякакъв капан (както от КАПАНа!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.