Гражданска инициатива сваля свастики от културен паметник

Гласове

Ентусиасти запретнаха ръкави, почистиха козела на Младежкия хълм от фашистки символи и освежиха скулптурата  

Расизмът не трябва да властва нито в Европа, нито в душите ни, смята двигателят на акцията Павел Начев

Паулина Гегова

В Деня на Европа се осветяваше Общината, провеждаха се изложби и всякакви културни или политически мероприятия. И всички разбраха за тях. Това, което пловдивчани не разбраха е, че в същия ден, далеч от светлината на прожекторите, група пловдивчани от различна възраст и професия, се събраха в гражданска инициатива и преобразиха един от паметниците на Младежкия хълм.

Козелът преди акциятаКозелът след акциятаСтава въпрос за небезизвестния козел, намиращ се до детската железница. Този малък паметник е не само очарователен, но и често използван от децата за игра, катерене и какво ли не. До онзи ден, обаче, той беше нашарен със свастики и други нацистки символи или изречения, пропагандиращи расизъм и фашизъм.  Въпрос на време е тези инициали да влезнат в главите на невръстните и да положат основата на объркване за това, кое в света е добро и кое лошо. Инициаторът Павел Начев не е съгласен с това, затова събира съмишленици в лицето на Росен Чепилски, Никола Николов, Елица Миланова, немецът, живеещ тук по Еразъм – Филип Зимерман и операторът Джоел Нуру, който записа всичко на видео, за да покаже как се правят нещата.

Защитниците на природата и културата не чакаха някой да им обърне внимание, не се осланяха на Общината или която и да е друга институция, чието задължение е да поддържа парковете. Събраха се и сами премахнаха свастиките в продължение на два дена. През първия търкаха с препарати, а през втория варосаха каменната фигура, като преди това я минаха със спрейове. Сега тя е като нова, но за жалост около нея, по самите камъни все още има символи, които възмутените граждани маркираха с бяло. Избраха белия цвят, защото той е символ на мира и свободата, на един по-чист свят. Някак си е срамно до нарисуваните образи на Вазов и Левски да присъстват и думи като „хайл” и прочее, смятат ентусиастите.

Расизмът не трябва да властва нито в Европа, нито в душите ни, сподели възгледите си Начев, който в духа на Plovdiv Together грабна четката и положи първата боя.

Гражданската инициатива е наясно, че може би само след седмица, положението ще е същото, но те са готови отново да запретнат ръкави ако се наложи.  Все пак, дано не се наложи!

Линк към видеото: https://www.youtube.com/watch?v=G1HkZ_BCpzs

Споделете ни във:

8 коментара за “Гражданска инициатива сваля свастики от културен паметник

  1. Напълно нормално е даже, че са избрали вар, защото тази скулптора не е каменна, а е нещо като варовик, не съм сигурен напълно и аз, но съм бил на нея и съм виждал, че се рони. Така че също не е яко да се плюе без да си информирана.

  2. @гражданин,
    няма смисъл да казвате какво пише, прочетох преди да коментирам 🙂 може Вие да си опресните за спрейовете….освен това много ясно съм написала и ми се струва, че всеки (включително и Вие) отлично разбирате…хубаво е да искаш да направиш нещо добро, но не е никак зле да се заинтересуваш да направиш това добро добре…иначе какъв е смисълът

  3. Ясно е, че хората не са зидаро-мазачи, а просто едни пловдивчани, които искат да направят нещо за града си, без да се надяват на Общината, която явно без това не обръща внимание. За което им казвам Евала!

  4. знам как ще реагират много хора на коментара ми, но няма как да не го кажа- каменните скулптури НЕ СЕ БОЯДИСВАТ с боя или спрей….разбирам добрите намерения, но няма как да адмирирам точно това….разлика в резултата щеше да има, ако тази групичка се беше допитала до поне един скулптор

  5. Козела-сатанист най-накая е почистен. Дано изкара повече и дано общината най-накрая започне да поддържа тепетата. Всичко е буренясало и занемарено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.