ГласовеГрадътКултураМненияНовини

„Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ с Вал Стоева

Таня Йорданова

Снимка: Ванеса Попова

Валентина Стоева е председател на фондация „Детски книги“. Повече от десет години работата ѝ е свързана с насърчаване на четенето на книги в България. Координатор е на единствената националната награда „Бисерче вълшебно“, в която само и единствено деца гласуват за книгите.

„Работата ми, която е свързана с насърчаването на четенето на книги показва, че децата имат желание да четат. Само че ние, възрастните, не винаги знаем какво да направим, по какъв начин и в кой етап да предложим подходящата книга, за да поддържаме този интерес жив. „Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ се появи, като отговор на нашето желание да помогнем на родителите, защото началото на четенето започва най-напред в семейството“, с тези думи Валентина Стоева застана пред публиката, която очакваше представянето на книгата, като част от програмата на „Пловдив чете“.

Тя описа дейността на фондацията и подчерта важността на избора на точните книги за всяко дете, защото, когато децата намерят своите книги, тръгват по пътя на четенето. Валентина Стоева, като човек, отдаден на мисията си, акцентира, че четенето е важен процес за развиване на функционалната грамотност – умението да се извлича информация от различни източници, да се анализира, да се обработва и да се вземат решения, които помагат и са добри, както за самите деца, така също допринасят за развитието на обществото. „Това е мисията на фондацията – да научим децата да харесват четенето“, заяви Валентина Стоева. Според нея, националната награда „Бисерче вълшебно“ предоставя на децата правото да избират и това е важен елемент в превръщането им в читатели.

Вал Стоева сподели, че работата по книгата, за да достигне тя до читателите, е отнела три години. Авторът на книгата „Да отгледаш читател: наръчник за родителите“ – Алисън Дейвид е специалист от Великобритания и работи с родители, учители и библиотекари.

Подробности четете в КАПАНА

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина