Репортери без граници: Присъдата срещу Росен Босев е натиск над разследващата журналистика

Гласове Новини

“Репортери без граници” осъжда присъдата срещу български журналист заради това, че е критикувал бившия ръководител на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев, съобщи Дневник. Тя създава опасен прецедент за разследващата журналистика в страна, която вече е с най-лошата свобода на медиите в Европейския съюз.”

Това се казва в официална позиция на базираната в Париж международна организация, разпространена в петък.

В нея се описват обстоятелствата около присъдата от 21 май срещу репортера Росен Босев от “Капитал” и глобата от 1000 лева.

Полин Аде-Мевел, ръководител на отдела на организацията за ЕС и Балканите, коментира, че “макар размерът на глобата да е символичен, смятаме това решение за създаване на пречка за разследващата журналистика и вероятно то създава прецедент”. Аде-Мевел допълва, че е “под въпрос безпристрастността на съдия Петя Крънчева, която няколко пъти е била критикувана от Босев в публикации в “Капитал” и е си е направила самоотвод въпреки искането на защитата му.

От “Репортери без граници” припомнят, че това не е първият случай срещу журналисти от “Капитал”, но че никой от предишните не е стигал до наказателно дело.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.