Героите на деня

Заводът в Шишманци няма строително разрешително

Петър Станчев: Депото е екобомба

Петър Станчев взе думата пред членовете на антикорупционния съвет, преди да бъде изгонен от губернатора Тодор Петков
Петър Станчев взе думата пред членовете на антикорупционния съвет, преди да бъде изгонен от губернатора Тодор Петков
Заводът за преработка на отпадъци в Шишманци няма строително разрешително. Това гласи заключение на главния архитект на община Раковски, подписано на днешна дата лично от него и от кмета на града Иван Антонов. Те са категорични, че издаденото през май 2004-а строително разрешение се отнася само за ремонт на основен корпус и приемен бункер. “Окончателно строително разрешение не е издадено поради това, че не са представени технологични проекти и съпътстващите ги инженерни части”, пише в документа, който бившият съдружник в консорциума Петър Станчев показа пред медиите. Писмото от Раковски е отговор на питане на близката до Станчев Мария Ставрева, върната от съда в управлението на една от фирмите в консорциума- “Брейнсторм 2001”. “Този отговор от община Раковски значи само едно- заводът е незаконен. А областен управител и кмет защитават тази схема за крадене на пари като адвокати”, размаха документите Станчев. Той даде пресконференция в отговор на изгонването му от скандалното заседание на областния антикорупционен съвет, в което се разискваше казусът “Шишманци”. Станчев представи и правно становище на адвокат Йосиф Бакърджиев, който е работил и като юрист в областната управа, според което сделката с дарението на имот между “Брейнсторм 2001” и община Пловдив е нищожна. “Това значи камо едно- че общината няма никаква собственост в завода. Сделката е нищожна по смисъла на чл. 26 ЗЗД, защото в раздел 2 от договора са записани няколко броя прекратителни условия при настъпването на което и да е от тях дарението ще се счита за прекратено. Договорът за дарение по своята правна същност е формален, консенсуален и безвъзмезден. В него по принцип не могат да бъдат записани прекратителни условия. Тези условия формират настъпването на едно бъдещо несигурно събитие, от което зависи прехвърлителното действие на сделката”, пише адв. Бакърджиев. Според него има противоречие със закона, касае се за нищожен договор, който следва да бъде прогласен за такъв от съда”, разясни Петър Станчев. Той твърди, че въпросният договор, с който парадира общината, не е вписан в регистъра. “Опитали са се да го впишат, но са получили отказ, именно заради юридическите нередности в него”, допълва бизнесменът. Областният спори с представител на община Раковски по въпроса със строителното разрешително на завода
Областният спори с представител на община Раковски по въпроса със строителното разрешително на завода
Той продължава да настоява категорично, че консорциум „Екологичен завод“ е нелегитимен, както е в писано в първия доклад на Държавна финансова инспекция. Станчев твърди, че вторият доклад се е правил само от един човек, за една седмица. “Какъв е тоя доклад. Защо никой не го е виждал. Областният управител и кметът го крият като чумав. Строго секретен доклад, който явно се намира някъде в чатала на кмета. Обявявам 1000 лева награда за журналиста, който успее да се добере до него. А пък ние ще съдим лицето, което се е подписало под него”, обеща Станчев. Следобеда общината даде шанс на репортерите да изкарат по хилядарка и предоставиха въпросният документ. Той е от десет странички и наистина не звучи толкова задълбочено и експертно колкото първия доклад. Според него всичко около консорциума и новите играчи в него е наред и той се явява легитимен. “ Написан е от финансов инспектор Стойнов, който на осем страници взема отношение по юридически казус. Това не е нормално. Той работи само по точката за легитимността на консорциума. Този Стойнев го давам на главния прокурор и на парламентарната комисия по корупция. От днес работим с юристите ми по въпроса“.

 По време на брифинга Станчев допълни още, че бившите собственици на завода все още имат претенции към консорциума, тъй като не са получили обезщетението си от Атанас Търев. “А бе това, което става е пълно безумие. Вижте- това предприятие се строи без УВОЗ, а това е напълно незаконно. УВОЗ-а, чиито оригинал сега виждате, е направен през юли 2003-а и вече не е в сила. А нов няма. 3-годишен е срока на УВОЗ-а. А в отговор на мое питане дали в Шишманци се строи незаконно, познайте какво ми отговориха от ДНСК, и то съвсем официално- Не можахме да направим оглед на обекта, тъй като там нямаше никого. Е, това сериозно ли е”, пита Станчев. Той допълва още, че заводът няма комплексно разрешително от Министерството на екологията и такова не може да бъде придобито, тъй като консорциума не е юридическо лице. Станчев алармира, че по начина, по който се изгражда депото, предприятието е екобомба със запален фитил. “Депото е негодно и вредно, тъй като се прави от непригодни материали. Фирмата изпълнител полага за основа под фолиото едра баластра вместо задължителните кръгли речни камъни. А чакълът къса фолиото и то без нито един килограм тежест отгоре. Проблемът е, че районът е карстов и почвата е като гъба. Цялата менделеева таблица от отпадъците ще се стече в подпочвените води. Ще изтрови и природата, и хората. Призовавам разширена компетентна комисия да иде на място и да направи разрез на произволно място в депото, за да види, че съм прав- там цъка екобомба”, подчерта Станчев. За финал бизнесменът извади оригиналният договор с френската фирма за доставка и монтаж на съоръженията, според който завода е трябвало да бъде завършен до ключ срещу 3 198 202 евро с всички разходи, дори транспорт и командировки на чуждите специалисти. “ Към тази цифра прибавете 6,2 милиона лева, колкото е стойността на първата клетка от депото според проекта. Сложете още 8 милиона за всякакъв вид разходи и харчове. Стават не повече от 20 милиона лева. А до 42 милиона, налети в тази бездънна яма, се губят едни 22 милиона лева. Къде са те, питам бившият съдружник на Николай Гигов- Тодор Петков, и кметът Славчо Атанасов”, обръща се към губернатора и градоначалника Петър Станчев.  

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

  1. На Оетър Станчев адвокат му еБъки-Йосиф Бакъджиев,известен че си пада по възрастни дами,които често му плащат в натура.Интетесно е сега дали не си е получул ,,натуралния“хонорар хванат за палците на краката..

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина