БългарияГероите на деня

За да не продължат децата на Пловдив да заминават надалеч

Kонкурси при ясни правила и привличане на реални инвестиции

Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“

Всички пловдивчани имаме близки, които са далеч от нас. На едни децата и внуците са в София или в различни краища на света. На други повечето състуденти и съученици вече заминаха. Истината е, че много трудно ще върнем децата на Пловдив обратно. Но можем да създадем в града си нормални условия за започване на работа и спокойствие за отглеждане на деца, заявяват Дани Каназирева и „Съюз за Пловдив“:

Ето и как ще стане това според тях:

  1. Открити и честни конкурси

Община Пловдив е най-големият работодател в града. Над 10 хиляди души са заети в институции на пряка или косвена общинска издръжка. Разработване и приемане на  програма за стажове за млади специалисти. Открити конкурси с ясни правила за всяко свободно работно място. Когато младите могат да се преборят честно, без да търсят „връзки“,  за работното си място тук, няма първата им работа да бъде да напускат града ни.  

  1. Активно привличане на инвестиции

1. Залагане на пакет преференции при откриване на нови работни места и инвестиции в града ни; 2. Правилно отношение и уважение към бизнеса, независимо дали той е малък, среден или става въпрос за външни инвестиции; 3. Честна конкуренция, ясни правила,  професионализъм и бързи темпове на работа; 4. Ликвидиране на тежките бюрократични режими; 5. Дългосрочно предвидима данъчна политика на община Пловдив – справедливо определяне на данъците без изненади в движението на размера и начина на изчисляването им. Време е общината да спре да притиска бизнеса и да започне активна дейност по привличане на нови инвестиции – без да налага приятелски фирми и без да предрешава всеки търг. Направим ли това, ще се разкрият и нови работни места.

  1. Нова жилищна политика

Промените в тази сфера са две: премахване на привилегиите за близките партийни кадри за настаняване в общински жилища и активна политика за увеличаване на жилищния фонд на общината. Предимство за младите семейства при настаняване. „Разработване на програма за преференциални наеми за всички млади семейства, решили да започнат кариера и да отгледат децата си в Пловдив.

  1. Удобен и приятелски град

Много често близките ни, които живеят в чужбина, открояват на първо място една разлика между Пловдив и новите си домове – градът е приятелски настроен към теб. Първостепенна задача е да превърнем и Пловдив в такова място – с удобен, чист и редовен градски транспорт; с чисти паркове и здрави улици и тротоари; с достатъчно места за паркиране и с достатъчно пешеходни зони за отдих.

  1. С грижа за децата

Отглеждането на децата отдавна не трябва да е причина за прекъсване на работа и за допълнителна тежест върху семействата. Поне така е на нормалните страни. Когато осигурим достатъчно места в детски градини и ясли – и като брой, и като удобства, ще улесним значително младите семейства. Когато осигурим спокойствието на родителите, че не им трябват „връзки“ или няма да им се налага да се молят, ще дадем усещането за сигурност на младите хора в собствения си град. Когато се погрижим храната в детските градини, ясли и училища да бъде наистина качествена, когато изградим нови и сигурни детски площадки, тогава Пловдив ще се превърне в удобно, спокойно и сигурно място за младите родители и нашите деца.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина