Героите на деня

Владиката поведе духовнически митинг, дърпа ушите на светската власт

Дядо Николай тушира хитро протеста на тракийци за затворения параклис


Николай чете конско на Илко Илиев, който е свел глава като непослушно дете
Невиждана проява на мускули демонстрира пловдивският митрополит Николай, с което хитро тушира обявения предварително протест на гражданите от район Тракия за отваряне на запечатания параклис “Св. Георги Победоносец”. Владиката поведе митинг срещу местната власт и буквално демонизира управниците ни, като публично им чете конско пред общината, обграден от цялото пловдивско духовенство. Илко Илиев се държа като дете, направило пакост, което чака да му дръпнат ушите. А владиката се държа като наставник на вся и всьо. Поповете от Пловдив се бяха строили като във военен строй, в шпалир, като повечето от тях изглеждаха сякаш не са на мястото си. За мнозина беше неприемливо един митрополит да размахва пръст на светската власт и да дирижира решенията й по този безпрецедентен начин.
Владиката чете речта си и размахва пръст на местната власт
“Николай използва православието, за да притисне местната власт до стената. Приличаше на политически митинг, с тази разлика, че вместо с костюми участниците бяха в попски одежди, и вместо “Оставка” и “ Победа” скандираха “На многоя лета” и “Христос Воскресе”. Вместо бюлетини и предизборни програми се раздаваше напечатана посланието на владиката до управленците. Пълен цирк”, коментираха хора, участвали в подписката за отваряне на храма в Тракия. В словото си, по адрес на местната власт дядо Николай използва “безверие, “анархия”, “бесовщина”. Намеква за корупция в общинския съвет, за облагодетелстване, за взимане на възмутителни и осъдителни управленски решения. Владиката подчерта, че се изправя срещу  духовете на злобата, срещу тези, които се гаврят с народа, грабят народното достояние и поругават Иисус Христос. “На земните управници казваме: опомнете се, осъзнайте се като слуги на вашите съграждани, въздайте Божието Богу и пазете завета и вярата на дедите си. Ако сте зли и не искате, или сте слаби и не можете- молете се за спасението на душите си”, завършва посланието си Николай. “ А не е ли той този, който не се е осъзнал като слуга на съгражданите ни. Затвори единствената църква в Тракия.
Нина Личева определи молебена като фарс
А ние, близо 500 души от двете подписки и може би целия район, не сме ли граждани. Или сме атеисти, щом палим свещ в този параклис от десет години и трябва да бъдем изгорени на кладата”, попитаха отстрани владиката неколцината, събрали се да протестират срещу решението параклисът да бъде затворен. Те коментираха, че молебенът пред общината е бил с цел да бъде потушен протеста им.  Нина Личева, която внесе подписката за отваряне на храма в кметството каза, че тракийци са се отказали от шествие, за да не се стига до грозни сблъсъци. “Това беше фарс. Не чух никъде да се говори за вярата на хората. В нашата петиция са се подписали близо 400 жители на Тракия само за няколко часа. В подписката на Георги Гюлеметов- още поне толкова. Как така се случи, че митрополията направи молебен точно преди протеста. Случайно ли е? Не е. Бях извикана в полицията дори, да подпиша протокол, че протестът ще бъде мирен. Ние нямаме против параклисът да мине във владение на Българската Православна Църква, но искаме гаранции, че храмът няма да бъде затворен, изменен или разрушен. Защото имаме индикации, че ще бъде бутнат, тъй като теренът е изключително апетитен. Няма духовна война между нас. Ако има такова нещо, то идва от митрополията”, коментира случващото се Нина Личева. Невижданата попска сбирка блокира кметството за близо час. Над 20 полицаи и цялата налична Общинска полиция варди духовническият митинг.
Строените в шпалир духовници

Попският митинг блокира кметството


Някои отчета носеха лаптопи на молебена

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина