БългарияГероите на деня

Орнитолог разпозна седем вида птици от мозайките в Епископската базилика

Общо 74 птичи изображения има по мозаечните подове на раннохристиянския храм

Димитър Градинаров: Впечатляващото е, че птиците са представени в естествени пози. Убеден съм, че някой ги е наблюдавал на живо, докато е подреждал мозайката и ги е пресъздавал

Общо 74 изображения на птици има по мозаечните подове в Епископската базилика на древния Филипопол. Седем вида от тях са разпознати от орнитолога Димитър Градинаров, в съвместни действия на фондация „Америка за България” с Българско дружество за защита на птиците на терен. Имаме и пет предположения за другите изображения, за които обаче не можем да бъдем сигурни, обясни Градинаров във втория ден от международната научна конференция в Пловдив, посветена на изключителния археологически обект. Той разходи всички по пътя на птиците от мозайката на Епископската базилика с доклада си.

Орнитологът е проучил внимателно всяко от така колоритните и красиви изображения по мозайките в базиликата. Открил е, че по диагонал в мозаечните пана вървят едни и същи по вид птици в различни естествени пози.

Имаме два диагонала с токачки, два диагонала с мъжки пауни и три диагонала с тракийски кеклици. Впечатляващото е, че птиците са представени в естествени пози. Убеден съм, че някой ги е наблюдавал на живо, докато е подреждал мозайката и ги е пресъздавал. Вероятно изобразените птици в различни пози са били в частна колекция на някой от местните владетели или първенци, смята Димитър Градинаров.

И уточнява, че не е изненадан от присъствието на екзотични видове в паната. В Римската империя се е търгувало много с екзотични животни, в това число и птици. Част от тези птици, които можем да видим в мозайките, са били изключително търсени както за престиж и чиста естетика, така и за птичи боеве, както и за кулинарни наслади, разказа орнитологът и избори видовете, които е разпознал, пресъздадени от цветни каменни тесери от неизвестен мозаечен майстор. Видял е токачки, индийски пауни, които са били важен символ на престиж в древността, колхидски фазан, зеленоглава патица, тракийски кеклик, традиционна кокошка, папагал Малък Александър.

Има предположения, че другите видове птици в мозайките са султанка, женски паун, женска кокошка, египетска гъска и различни видове патици.

Присъствието на птиците по пода на Епископската базилика не е случайно. Птиците са били считани като преносители на душата от земния в горния свят, коментираха историци в  днешния ден от конференцията.  

Невероятният паун, изваян от шарени тесери на входа на самата Базилика, който е обграден от още половин дузина други птици, се намира неслучайно там, смята доц. Ваня Попова. Паунът гледа към гледа точно към епископа.

Погледът му е насочен там, където епископът се е появявал и е приканвал вярващите да влязат в храма. Паунът в Епископската базилика на Филипопол може да се сравни само с един мозаечен паун  в храм във Франция. А на въпроса защо има толкова много животни по пода на Базиликата, отговорът може да е, защото това е земната твърд. Птиците и рибите са създадени в един ден от Господ. Работата на птиците по пода е била да спират движението на вярващите, да направи походът им към абсидата тържествен, обясни доц. д-р Ваня Попова.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина