БългарияГероите на деня

Глобалната организация Endeavor търси пловдивски предприемачи с голям потенциал

Mениджъри на прохождащи компании и бизнес лидери от региона събра събитието Dare to Scale в Пловдив

Предприемачите от Пловдив и региона могат да се възползват от възможността да намерят ценни контакти на целевите си пазари, ментори, партньори и инвеститори в 30 страни, в които глобалната предприемаческа организация Endeavor оперира. В център „Лимакон“ в Пловдив вчера се проведе третото от поредицата събития Dare to Scale, чиято цел е да се идентифицират компании и личности с потенциал да развият успешен международен бизнес от България.

Събитието беше организирано от българското звено на Endeavor и е част от стратегията на предприемаческата организация да разшири полезрението си извън София и да открие и подпомогне най-успешните български компании. Поредицата събития започна с международна конференция в столицата през октомври, а в нея участваха близо 200 топ предприемачи, мениджъри, бизнес лидери и инвеститори от целия свят. Второто издание на Dare to Scale беше през април във Варна, очаква се до края на годината  Endeavor да посети още един град.

Специални гости в дискусиите от събитието бяха Любомир Минчев, основател на българската компания за системна интеграция и лидер на пазара в Централна и Източна Европа "Телелинк" и член на Борда на директорите в Endeavor България, Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара в България и ментор в Endeavor България, зам.-кметът Стефан Стоянов,  Татяна Миткова и Александър Сумин, създатели на плтформата за издействане на обезщетения при закъснели полети ClaimCompass и предприемачи в Endeavor и Венелин Димитров, основател на технологичната компания SoftGroup, която създава машини и софтуер за сериализация на лекрарства и предприемач в Endeavor.

Организацията има амбицията да играе ключова роля в разрастващата се предприемаческа екосистема освен в България, и Централна и Източна Европа, предоставяйки достъп на предприемачите до ментори, капитал и талант, стана ясно по време на Dare to Scale. За да могат да се възползват от тези възможности, предприемачите трябва да преминат през няколко нива на селекционен процес, който завършва с представяне пред международно жури. Компаниите могат да кандидатстват за влизане в мрежата на Endeavor по всяко време, а международните селекционни панели се случват осем пъти пъти в годината в различни точки на света. През октомври 2017 г. София за пръв път домакинства такова събитие.

Освен развитието на български компании на международно ниво, утвърждаването на предприемаческата култура в България, особено извън София, е една от основните цели на организацията за 2018 г. “Вярваме, че извън столицата има много интересни бизнеси, които имат потенциал да се развият на международно ниво и да създават добавена стойност за локалните си икономики“, коментира  по време на Dare to Scale Plovdiv Момчил Василев, изпълнителен директор на българския офис на Endeavor.  

Въпреки че работи в глобален мащаб и оперира в 30 страни, Endeavor търси възможности да подпомогне специфичните нужди на всяка локална бизнес среда.

Според участниците в дискусиите в момента Пловдив, след успешния проект за индустриална зона и привличането на чужди инвеститори, има най-силна нужда българските компании да потърсят по-иновативни и предприемчиви подходи в работата си. „Ние в Endeavor се опитваме като ментори да насочваме компаниите точно в такава посока“, коментира Любомир Минчев, изпълнителен директор на „Телелинк“ и един от първите членове в борда и ментори в българското звено на Endeavor. „Активната екосистема включва образователните институции, менторите и рисковия капитал“, коментира Петър Иванов от Американската търговска камара. По думите му организация като Endeavor  може да допринесе в този процес значително, но не може да замени ролята на държавата в образователния сектор. Заместник-кметът по образованието Стефан Стоянов даде добрия пример от града – съвместно създадена с бизнеса програма в Технически университет Пловдив, която вече има 50 студенти и цели привличане на етнически българи от чужбина в софтуерни специалности.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина