Изпод тепетоМнения

Започна изграждането на стълбището от Арменската църква към Небет тепе, няма да пипат оградата от XIX в.

Връзката от ул. "4-и януари" до Небет тепе трябва да е готова до септември или в краен случай – декември 2018

По маршрута ще бъдат изградени няколко тераси за наблюдение на града

Ремонтът на стълбището към Арменската църква и преизграждането на подход от двора ѝ до Небет тепе започна тази седмица. Целта е да се изгради алтернативен подход покрай храма, който ще отвежда туристите приблизително до запазеното днес водохранилище. Маршрутът, по който майсторите работят, повтаря стар подход, който отдавна е разрушен и обрасъл в растителност.

Първата работа на строителите е да поправят стълбите от улица „Четвърти януари“ до двора на арменската църква. До момента те бяха с различни размери и не по стандарт, разказа за „Под тепето“ председателят на Арменското църковно настоятелство Бердж Джаникян. В момента строителите изливат бетон, за да ги оформят по най-удобния начин за посетителите. Планира се и облагородяване на зоната около паметника на Пейо Яворов.

Следващият етап от работата е връзката между храма и самия връх на Небет тепе. Маршрутът няма да засегне автентичната ограда от периода на изграждане на сегашния храм – 1828 година, а ще премине покрай нея. Разширена ще бъде вратата, която съществува в момента от северната страна на „Сурп Кеворк“, като след нея ще ще започне и самото стълбище. След завой на дясно, който ще следва именно старата красива ограда, тя ще завие отново вляво към върха, за да излезе приблизително около старото водохранилище. В последната част ще бъдат изградени няколко площадки-тераси, на които ще се поставят пейки. Целта е да се направи нещо красиво, което да привлича туристите и да предоставя приятна гледка към града, разказа още Джаникян.

Цялото пространство ще се облагороди с подходяща растителност, ще бъде осветено и ще се изгради видеонаблюдение. Проектът е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство. Част от работата ще се извърши с изливане на бетон, но ще има и лека метална конструкция на по-ценните места, където трябва да се внимава с археологията.

Надеждата на Арменското настоятелство е проектът да е готов до септември, когато ще се отбележи храмовият празник. Ако все пак работата се проточи, със сигурност откриването ще бъде насрочено за 9 декември, когато храмът „Сурп Кеворк“ ще празнува 190 години от своето откриване. Разбира се, става въпрос за сегашната сграда, издигната през 1828 година – арменски храм в Пловдив има още от Ранното Средновековие.

Проектът за алтернативна връзка към Небет тепе се изгражда основно върху имот, собственост на Арменската църква. Той се прави съвместно с община Пловдив, която финансира работите с 200 000 лв.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина