Изпод тепетоМнения

Закриват 14 паралелки в Пловдив и региона през новата учебна година

11 са в средни училища и професионални паралелки в града

14 паралелки в Пловдив и региона се закриват за предстоящата учебна година, стана ясно днес, след като излезе първото класиране за учениците след седми клас.

През 2018/ 2019 година заради отлив на интерес или минимален такъв 11 паралелки в град Пловдив и по една в Карлово, Куклен и Лъки ще бъдат с нулев прием или закрити. Това обяви директорът на Районното управление но образованието в Пловдив Иванка Киркова.

След проведения анализ се оказало, че се закриват основно паралелки в професионални гимназии, за които не е имало нито един желаещ кандидат. Класове с дуално обучение няма в този списък. Само една такава прави изключение „Машини и системи с ЦПУ" с английски и френски в ПГ по СС в Куклен. Специалността все пак ще я има, тъй като такава паралелка има в пловдивската гимназия "Проф. Цветан Лазаров".

Програмите със защитени специалности и дуално професионално обучени ще продължат в Пловдив, тъй като бизнесът проявява желание за професионално обучение и ще има паралелки дори само с 13 ученици, какъвто е изискуемият минимум. Някои от тях е възможно и да са по половин паралелка, поясниха от РУО-Пловдив.

938 деца не са подали документи да бъдат класирани, което означава, че нямат желание или възможност да продължат образованието си, или пък някои от тях ще учат в чужбина.

По думите на шефката на РУО, най -желаните професионални направления в пловдивските гимназии са компютърна графика в МГ и икономическите паралелки в Националната търговска гимназия. 

Записването на приетите ученици от първо класиране ще става от 4 до 6 юли.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина