Изпод тепетоМнения

Тютюневият град става част от Европейския път на индустриалното наследство

Ансамбълът от Тютюневи складове в Пловдив, построени 20-те години на миналия век, става част от Европейския път на индустриалното наследство  /European Route of Industrial Heritage/. Тютюневият град се нарежда до обекти като "Стоманеното сърце" на Острава, Чехия, "Металният град" Грефенхайникен, Германия и Музея на желязната и стоманена промишленост и минното дело в Кастилия и Леон – Саберо, Испания.

Инициативата за Европейски път на индустриалното наследство стартира през 1999 година и в момента е най-голямата дигитална информационна платформа, посветена на индустриалното наследство в Европа. Подкрепена от Европейския съюз, Европейската комисия и „Творческа Европа“, в мрежата са включени повече от 1600 места от 47 държави, които представят маршрути до индустриални сгради и музеи, посветени на промишлеността от миналия век.

Тютюневият град е представен като проект част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019,  който чрез мулти-жанрови артистични действия, инсталации, изложби и изследвания цели да обърне вниманието и предизвика интереса към тази специфична градска зона. Европейският път на индустриалното наследство насочва посетителя из онези обекти на континента, които, макар и сменили функционалната си принадлежност, сега са притегателни туристически дестинации. В дигиталната платформа Тютюневият град е показан с кадри от провелите се в края на миналата година Градски игри, които показват и мястото като подходящо за творчество и забавление.

С включването на Тютюневия град  в Европейския път на индустриалното наследство фондация „Пловдив 2019“ реализира идеите от платформата ТРАНСФОРМИРАНЕ в клъстера „Градски мечти“ за оживяване на пространствата.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина