Търговията на дребно се свива с над 17% през юли

Изпод тепето Новини

Оборотът в търговията на дребно през юли намалява със 17.5% в сравнение със същия месец на 2019 г., показват данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от Дневник.

В сравнение с юли 2020 г. все пак се наблюдава минимално нарастване – с 0.1% според предварителните данни, като увеличение има в оборота в търговията с автомобилни горива и смазочни материали – с 3.2%, а при търговията с хранителни стоки има свиване с 1.5%.

На годишна база има спад на оборота при търговията на дребно със: хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – 22.8%;
автомобилни горива и смазочни материали – 21.1%; нехранителни стоки (без автомобилни горива и смазочни материали) – 11.8%.

По-значително понижение в търговията на дребно с нехранителни стоки е регистрирано при търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 23.1%, търговията на дребно в неспециализирани магазини с
разнообразни стоки – с 22.6%, и търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 21.0%. Увеличение е отчетено при търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет – с 22.2%.

В промишленото производство през юли е регистриран спад от 6% спрямо същия месец на 2019 г. Спадът е най-голям при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 9.9%, преработващата промишленост – с 5.7%, и добивната промишленост – с 3.1%. В преработващата промишленост най-значително е свиването при производството, некласифицирано другаде – с 32.2%, производството на тютюневи изделия – с 28%, производството на машини и оборудване – с 19.2%, и производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16.3%.

Най-голямо увеличение е отчетено при производството на изделия от други неметални минерални суровини – със 7.6%, производството на електрически съоръжения – със 7.2%, производството на изделия от каучук и пластмаси – с 6.4%, производството на превозни средства, без автомобили – с 4.7%.

В строителството на годишна база е регистрирано намаление от 3.9%, а в сравнение с предходния месец през юли има спад от 0.4 на сто.

Понижението в сравнение с юли 2019 г. се определя от отрицателния темп при строителството на сгради, което бележи спад от 6.2%, а при гражданското/инженерното строителство свиването е с 0.7%

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.