Изпод тепетоМнения

СУ „Патриарх Евтимий“ отпразнува 75-тата си годишнина

На събитието по случай годишнината се събираха и дарения за изграждане на център за природни науки

СУ „Патриарх Евтимий“, познато и като бившата „Лиляна“, отпразнува своята 75-та годишнина. Училището е еталон за пловдивските гимназии дълги години. Към днешна дата то може да се похвали с 1650 ученици, минали през обучението му, което го прави училището с най-голям брой възпитаници.  Точно затова и празникът беше отбелязан с много събития, сред които ден на отворените врати, гала концерт в ГДК „Борис Христов“ и благотворителна кампания за изграждане на център за природни науки „От атома до Космоса“.

Центърът е част от конкурса на фондация „Америка за България“ за „Училище на бъдещето“, а „Лиляната“ е единствената гимназия, която успешно е минала през него. Фондацията е финансирала центъра с 150 000 лв. Още толкова са нужни за построяването му. Той ще бъде изграден на втория етаж на школото и ще представлява съвкупност от тематични кабинети по биология, физика, география и химия. Очаква се проектът да е завършен до средата на следващата година. За него ще се закупят специално таблети аз всяко дете в центъра, модулни маси и столове и тъчскрийн дисплей.

По време на събитието в „Борис Христов“ директорът Валентина Георгиева разказа дългата история на гимназията, от отварянето й до сега. След концертът се състоя коктейл, където се събираха дарения.

На самото събитие присъстваха стотици възпитаници на гимназията от настоящето и миналото, сред които голямата родна актриса Цветана Манева, дългогодишният ректор на ПУ Огнян Сапарев, европейската шампионка по лека атлетика Лиляна Томова и бившият президент на Република България Петър Стоянов, който изнесе приветствена реч.

За мен е чест да бъда част от днешния празник. На една от снимките, представени от директорът, видях и своя собствен клас. През 1969 г. като ученик в 10 А клас, ние учихме за 19-то майския преврат през 1934 г. Това време ми се струваше толкова отдалечено, че не бях сигурен, че има живи хора, които си го спомнят. Днес празнуваме юбилей. Аз съм завършил преди 47 години и мога да си представя какво впечатление прави тази цифра в сегашните ученици. Сигурно предизвиква в тях усмивки. Едно училище не е само сграда, училищни кабинети, спортна площадка. Едно училище е преди всичко неговата традиция. Тази традиция върви дори преди името му. Тя си струва да се пази, да се възражда непрекъснато, защото именно благодарение на традицията, училищният дух оцелява. Бъдете горди с традицията на нашето училище, опазете я да върви смело през годините, сподели пред всички – малки и големи, завършили и обучаващи се Петър Стоянов.

Речта му предизвика гордост в присъстващите и чувство за принадлежност в по-младите, на които тепърва им предстои да извървят своя жизнен път. Под тепето пожелава честит юбилей на СУ „Патриарх Евтимий“!

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина