Изпод тепетоМнения

Спасиха и експонираха витражите на Димитър Киров в Дома на младоженеца

Откриха обновената ритуална зала след основен ремонт

Видеостена ще разказва за щастливите мигове на новобрачните двойки

 Русалия Кирова благодари за съхраняването на наследството на Ди Киро

С емоционална церемония откриха напълно ремонтирания Централен Дом на младоженеца. Ритуалната зала е блеснала благодарение на пълната реконструкция, осъществена с 380 хиляди лева с ДДС. Напълно възстановени са всичките стойностни екстериорни и интериорни елементи от сградата, като сватбарите ще стъпват по червена пътека към подписването. На втория етаж е и специалният кът на Димитър Киров. По време на ремонта екипът на „Радостни обреди” е успял да спаси красивите витражи на големия художник, както и пластиките на Ди Киро, които са били по стените в Дома. Сега всички те са експонирани на вътрешния балкон в постройката.

Работата с витражите беше много специална и рискова. Трябваше да ги изкараме от старата дограма, за да ги постави в новите стъклопакети. Трудно беше, но ги спасихме. За жалост единият от тях се спука, но успяхме да го залепим и да го сложим на мястото му. Сега осемте витража са експонирани на втория етаж, заедно с пластиките на Димитър Киров, разказа директорката на ОП „Радостни обреди” Румяна Толова.

Да благодари на екипа на общинското предприятие за отношението към наследството на съпруга й дойде музата на Ди Киро- Русалия. Тя си спомни за деня, в който е подписала гражданския си брак с маестрото именно в Дома на младоженеца. И изкара снимка от събитието, случило се през 1965г. Двамата позират именно пред спасените пластики на художника. С къса рокличка съм, защото нямаше пари за дълга тогава, бяха бедни времена, разказа Русалия Кирова.

Лентата на обновения Дом прерязаха кметът Иван Тотев и Румяна Толова. С отпуснатите от общинския бюджет средства е подменен подът на Ритуалния дом, построена е нова козирка на входа, изградени са нови офиси за администрацията и нови тоалетни с Античния театър върху плочките. А в самата церемониална зала е инсталирана видеостена, върху която младоженците ще могат да въртят снимки или видеа от щастливи мигове, или пък сватбената им церемония да се предава на живо. Сградата не е била основно ремонтирана от построяването й през 1963г.

След часове обновеният Дом на младоженците ще приеме първите сватбари. 6 двойки ще открият Ритуалната зала с полагане на подписи под брачните си свидетелства утре. От „Радостни обреди” припомниха, че цената на церемонията през седмицата е 60 лева, а през уикендите е 138 лева.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

7 коментари

  1. Тая я набутаха, щото е грамотна и умна. Прави чудесни модерни ремонти и освен другото, пише „съдете“ с „ъ“. Разбра ли, интриганте? Нищо, че на много не им отърва. А предишната не е пенсионирана, работи си жената.

  2. Вие само разбирачи сте се събрали тука. Сградата е станала неузнаваема, много светла и просторна. Нищо общо с онзи дълбок соц, на който напомняше. А нещата са запазени, което е похвално. Аз лично с нетърпение чакам да се оженя там.

  3. Толкова си може момичето не я садете. Ами питайте Бидона що я е сложил там да се разпорежда с произведения на изкуството. Пенсионираха предната, за да я набутат тая и веднага й отпусната пари за ремонт. Що ли?

  4. Няма грозни фуги, има спасени творби на значим творец. Реставраторите успяха въпреки неимоверните трудности. Търсачите на кусури дават ли си сметка как се съхранява произведение на изкуството върху стъкло, което е престояло 50 години в овехтели дограми? Ако на някого не му харесва факта, че Димитър Киров беше признат приживе, това си е негов проблем. Общинските институции в Пловдив не лекуват комплекси. Имат други задачи и резултатите са видни.

  5. Наистина не са ги направили както трябва творбите на Димитър Киров,не можаха ли поне нещо като основа да сложат отдолу под тях да контрастира ,а не да се слеят с тези грозни фуги,ето черно бялата снимка е от 1965 год. вижте как хубаво изпъкват преди си бяха много добре на стената като влизаш вдясно.

  6. Щом не са си на място, ТВОРБИТЕ не са сласени, те са загубени. И изобщо няма нужда да ни занимават Митьо си беще богато награден на времето

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина