Изпод тепетоМнения

Шедьоврите на Пикасо, Моне, Салвадор Дали, Шагал, Матис по дуварите в Старо Железаре

Музеят за модерно изкуство МоМА от Ню Йорк се премести в Старо Железаре

Баба Велика, дядо Иван, Шабан, Янко опознават изкуството на Уорхол, Дюшан, Малевич и Ротко

Фоторепортаж от Владимир Янев

В село Старо Железаре край Пловдив се провежда традиционният летен "Стрийт арт фест-2018", който превърна през годините населеното място национална арт атракция. Група художници от Полша,ръководени от артистичното дуо Катаржина и Венци Пирянкови, вече почти месец рисуват по дуварите на една от улиците в селото. Тази година проектът е много мащабен. Творците ще изрисуват всички най-големи и известни произведения от колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк- МоМА по дуварите в село Старо Железаре.

Идеята е изкуството да дойде при хората.Според организаторите това е много впечатляващ начин да се покаже богатата колекция на МоМа. Официалнотo откриване на изрисуваната улица ще бъде на 4 август от 18 часа.

2018-та може да влезе в историята на изкуството с първия официален отдел на нюйоркския MoMA в българското селото Старо Железаре. Всички най-големи произведения на изкуството от колекцията на MoMA ще бъдат достъпни в открита галерия в селото. Тук те ще бъдат представени по нов начин, различен от затворените пространства и архива на музея. За първи път в историята на MoMA колекцията ще бъде представена не само на най-бедните, но и по-малко мобилни, достигайки директно до вратата им, обясняват организаторите.

Фестивалът е продължение на основните идеи и лозунги на предишни издания – "Изкуство за социална промяна", "Село на персонажите". Портретите на жителите на селото са изрисуване заедно с избрани личности не само от Европа, но и от света на политиката, културата. Смесвайки локалното с глобалните, показва различни гледни точки и различни светове #заедно. Този път, портрети, образи на местни герои, селяните ще се появят в компанията на избрани произведения на изкуството или личности, които са техните герои. И така, в предложението от наша страна ще открием например "Спящата циганка" на Анри Русо, " Госпожиците от Авиньон" от Пикасо, автопортрет на Фрида Кало, поп арт давещо се момиче от Рой Лихтенщайн – описано като "шедьовър на мелодрамата" и е една от най-ранните работи на художника, изобразяващи жените в трагични ситуации, тема, която не е известна на много село жени, разказват дуо Пирянкови.

Това е единственият шанс за такава институция като МоМА в наши дни, за дишането на нов живот в нея, за използването на нейния потенциал по един ценен, ефективен и жив начин. Потенциалът на големите арт центрове в градовете е изчерпан, средата и получатели са изчерпани, експлоатираните теми, както никога преди е необходим нов източник на енергия и освежаване на познатото, смятат художниците.

Благодарение на работата на полските творци в селото, Баба Велика, дядо Иван, Шабан, Янко и Али от ромския квартал, ще имат възможност да се запознаят с часовниците на Салвадор Дали, селските картини на Шагал, Мерилин Монро и Уорхол, колелото на Дюшан, белия квадрат на бял фон от Малевич.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина