Реновираха банята на къща Хиндлиян

Изпод тепето

Белият мрамор озари обновеното помещение

Стефка Георгиева

Ремонтните и реставрационни дейности в къща Хиндлиян се движат поетапно. Причината е постепенното отпускане на средства за реставрационни, консеравионни и ремонтни дейности по къща Хиндлиян, която е построена в началото на 19-ти век. Сградата, която не бе ремонтирана откакто бе обявена за паметник на културата през 1973 година, вече има повод за гордост и това е реставрираната уникална баня.

Банята е единствената такава, построена от мрамор и гипс, по време създаването на сградата. Самата баня е изградена на принципа на римските хипокаусти и  се състои от две помещения. Преддверието и същинската част са със сводести входове и куполи, през които влиза слънчева светлина и меко огрява помещението. Тя е имала и подово отопление, което е било изградено от глинени тръби, през които е преминавал топъл въздух.

Към днешна дата, ремонтиран и реставриран е всеки сантиметър от уникалното пространство. Мраморът е почистен, ремонтирани са повредените места, по които е поставен гипс, а всеки един от орнаментите, които украсяват банята е майсторски реставриран, без да бъде пропусната нито точица от невероятна украса, която се намира малко под самия купол. Възстановени са и арките, които ви посрещат още на входа на банята, а атмосферата напомня за древен храм на спокойствието.

Целите дейности по ремонта и реставрацията на тази част от къща Хиндлиян възлиза на почти 8 000 лева. Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ сподели, че е щастлив от финализирането на дейностите. Време за почивка, обаче, няма. Засилена работа кипи в къща Клианти, която също се подготвя да отвори врати за посетителите. Директорът на института, г-н Кафтански, заяви, че все още не е ясна датата за откриване на къща Клианти, но е изключително благодарен на целия екип и Елена Кривошиева от Етнографския музей в Пловдив, които полагат огромни усилия, за да заблести още една от перлите на Стария град.

Всички снимки може да видите на КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.