Изпод тепетоМнения

Районна прокуратура образува 26 преписки за нарушения по изборите

Очаква се решението на РИК

26 преписки за нарушения по време на изборите са образувани от Районна прокуратура – Пловдив в рамките на дните от 5-ти до 7-ми ноември. До 4-ти ноември 5 са получени 5 сигнала. На 5-ти и 6-ти 19 жалби, а на 7-ми – 2.

На 12 от преписките е сложен отказ от образуване на наказателно производство. 3 са изпратени в други районни прокуратури, а 4 в РИК 16. Относно останалите 7 се очаква решението на Районна прокуратура Пловдив, която ще спази законния срок.

Нарушенията са разнообразни, като няколко от тях са:

Изпратен сигнал, че гласоподавателка е получила бюлетина с отрязан предварително ъгъл. По преписката се извършва проверка от служители на МВР със срок от 24 часа.   

Агитиране на определена политическа партия по коридорите на пловдивско училище да се гласува с определена бюлетина, за което е било съобщено на областен, дежурен прокурор. Отново се извършва проверка от органите на реда.

Гласоподавател се оплакал, че бил стресиран и разстроен, защото когато отишъл да гласува със задграничния си паспорт, член на секционна избирателна комисия му обяснил, че не може. Когато се върнал пак да гласува с лична карта, между него и същото лице, отново възникнал вербален конфликт. На 6 ноември 2016 г. преписката е изпратена по компетентност на РИК-16 в гр. Пловдив.

И трите нарушения са извършени в изборния ден – 6-ти ноември. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина