Изпод тепетоМнения

Пег Никълсън и аз

Кирил Николов

„…Носи покорно тя на гръб

духовното съсловие

и приживе узна със скръб

какво е богословие.”

„Елегия за Пег Никълсън, свещеническата кранта”…

Мддаммм… През 1790 година свещениците са се носили на чужд гръб. Факт. Робърт Бърнс изглежда е намерил нещо смешно в това. Те, неговите приказно римувани истории, са все смешни, защото за най-тъжните неща понякога смехът е единственото изразително средство. Този поет е най-големият майстор в това да ни разплаче през смях.

Гледам впитодрехите черни бабаити около някакъв комично шарен поп, който, аха, и ще си настъпи брадата, пристъпяйки триумфално на поредната свята, демек лична територия. Гледката провокира най-различни асоциации. Някои и с неприличен характер, прости ми Боже! Пазят го гарваните. Готови са да избодат нечии нечисти очи. Пазят го от Любовта. Тя бездруго е сляпа, но за всеки случай…

Ние, избраните, които сме изпитвали, а и дарявали това чувство, някои от нас – и получавали такова, знаем, че то може да бъде убийствено. Сещам се за един вълнуващ пример от личния ми живот:

Като хлапе, бях влюбен в едно момиче от другия отряд на лагера. Затова, по доверен съгледвач му изпратих бележка да се видим след вечерната проверка в тоалетната. Девчонката не дойде, не ми върна бележка, а сутринта гледаше към морето вместо към мен. Аз пожелах да се самоубия и почти го постигнах с вкиснатия боб от пионерското обедно меню. Ако не квалифицирана охрана, барем мама да бе тогава до мен, такова нещо нямаше да се случи и лагерът ми щеше да бъде веселба, вместо тъжни дни, тягостно извървели се със скоростта на теснолинейката Септември-Добринище.

Айде, че се увлякох в спомени.

Та Любовта, както виждате, убива. По-добре да я даваме, вместо да я получаваме. Знаеш ли какво върви с нея в промо-пакета… Пу-пу, плюя си в пазвата! Ето защо значи Шареният поп предпочита да ни обича, вместо ние да обичаме него. Споделена любов на мъченика е ненужна. Той просто ще ни обича…, мамка ни!

А какво е приготвил в своя промо-пакет за нас, ще разберат само тези, които търсят Споделената любов.

Ето и предишните куплети от цитираното стихотворение:

„Добра кобила беше тя

и вярна бе, но ето

в реката мъртва полетя

и плувна към морето.

 

Тя беше кротка и добра,

но пак намаза ножа:

трупа свещеникът одра

за скъсаната кожа.

 

Труди се тя за своя поп,

додето беше млада.

Сега при рибите, без гроб!

Това й е награда…”

 

Така си е, дядо Боби, така си е, еей…

Чудя се, дали пък при рибите не е по-добре, отколкото при поповете. Току виж попаднеш на некоя русалка, хем без брада и без грабливи птици около нея. За обща безопасност ще правим секс без любов. Което не ни убива, ни прави по-силни.

Амин и дай Боже!

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина