Изпод тепетоМнения

Над 300 експерти по консервацията на мозайки от цял свят се събират в Пловдив през 2020г.

XIV -та Международна конференция-триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки ще се проведе под тепетата

Събитието за първи път се организира в страна без излаз на Средиземно море

Фондация ICCM – Международен комитет за консервация и реставрация на мозайки и Община Пловдив подписаха меморандум за сътрудничество

Пловдив ще посрещне над 300 експерти по консервация на мозайки на голяма международна научна конференция през 2020г. Светилата в тази област си дават среща под тепетата за XIV -та Международна конференция-триенале на Фондация ICCM за консервация на мозайки, като България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, в която се организира мащабното събитие. Кметът Иван Тотев и Гайл де Гишен – Почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки ICCM подписаха меморандум за сътрудничество в общината днес. Причината Пловдив да бъде привлечен от специалистите, разбира се, са мозайките от Малката и Епископските базилики и кандидатурата на Пловдив за ЮНЕСКО с тези обекти.

Пловдив поема щафетата по домакинството на научната конференция от Барселона. Меморандумът за сътрудничество вече е приет от общинския съвет. Събитието през 2020г. кореспондира с желанието ни да популяризираме мозайките на Пловдив и съвпада с времевия график за кандидатстването ни за ЮНЕСКО, като смятаме, че ще е ключово в този процес. Имаме воля и ангажимент да поддържаме своите мозайки. Още от днес започваме оперативната работа по организирането на конференцията. Ще осигурим всичко необходимо за провеждането й, обясни кметът Иван Тотев.

Гайл де Гишен не спести добрите думи по адрес на администрацията и градоначалника заради реализирането на проектите Малката и Епископската базилики. Французинът, който е един от най-ярките специалисти в консервацията на културно-историческото наследство, е категоричен, че мястото на мозайките е на самите археологически обекти. Когато ги пратим в музея, убиваме и мозайките, и самия обект. Без тях той става безсмислен. Целта е да запазим мозайките на местата, на които са открити. Точно това, което правите тук с базиликите си. Може би затова Община Пловдив прояви интерес към нашата организация и ни покани, а ние приехме поканата да гостуваме тук през 2020г. В рамките на една седмица ще правим научно изследване, което ще публикуваме в специално издание, с каквото излиза всяка една наша конференция, обясни  Гайл де Гишен и подари на кмета Иван Тотев последния том, изготвен след форума в Барселона. В него, както се разбра, присъстват и мозайките от пловдивските базилики.

Мозайките трябва да се гледат в контекста. Комплименти към Община Пловдив, че прави това със своите обекти и мозайки. Извън тях, мозайките са мъртви, каза, връчвайки книгата на кмета Гишен.  

Важното е, че България ще е първата страна без излаз на Средиземно море, която ще е домакин на нашата конференция. Така ще осъществим контакт и с другите държави от Балканския полуостров. Интересът е двоен. Ние тук ще се свържем с местните специалисти, а те ще се свържат с нас, допълни на финал експертът.

Гайл де Гишен (бивш почетен президент на ICCROM) е инженер-химик. Ръководи консервацията на пещерата Lascaux, във Франция. През 1969 се присъединява към ИКРОМ, където развива цялостната си кариера, активно работейки по програми за превантивна консервация в 105-те страни членки на организацията. През 1977 организира първата конференция по консервация на мозайки, в резултат на която се създава ICCM. В продължение на 6 години е секретар на организацията, а през 1999 е номиниран за почетен президент. В момента Гайл де Гишен е в Пловдив. Той е сред чуждите експерти, които участват в Международен симпозиум „Консервация и реставрация на мозайки“. Първата му визита в Пловдив бе на конференция за мозайките на Малката и Епископската базилики през 2017г. Какво каза тогава за КАПАНА.БГ четете тук.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина